Daniel

30 juni 2022

Categories: NätverkTags: , ,

Ibland kostar det att vara nörd.

Jag har i många år kört på Asus-routrar, vilket egentligen har funkat bra. Men eftersom jag jobbar med nätverk och har fått förmånen att meka med enterprise-routrar stora som kylskåp så har det liksom inte… känts tillräckligt. Visst, Asus gränssnitt låter mig göra en del grejer, men jag vill ha mer. Inte heller har custom firmwares som Merlin och DD-WRT stillat den här herrens behov.

Så då fann jag Pfsense, som typ är open source. Jag skriver typ, eftersom leverantören Netgate ganska nyligen har delat upp mjukvaran i gratisversionen och en lite beefigare betald version som ingår om man köper deras hårdvara. Här snackar vi möjlighet att gå in och detaljstyra saker, och det gillas. Så jag började leta runt efter någon vettig hårdvara att installera det på, men snart insåg jag att jag vill ha deras egna – relativt nysläppta – router Netgate 6100. Och så blev det. Snacka om overkill; två 10-gigs SFP-portar och fyra 2,5-gigs kopparportar. Men då ska det väl vara hyfsat framtidssäkert också.

Slutsumman blev strax över 9000 kr. NIO TUSEN för en hemmarouter, bara för att det är ett intresse. Ja herregud.

Min gamla Asus-router fick göras om till accesspunkt istället.

Dela detta?

Leave A Comment

Kategorier

Kommenterat

Pågående projekt