Den här dagen har varit så överjävlig att jag vid flera tillfällen velat antingen peta ut mina egna ögon eller bara skrikande hoppa ut genom ett fönster. Utan att vara alltför ingående så var det kaos på jobbet, vilket ledde till folkstorm, vilket i sin tur ledde till att jag blev totalt shell shocked och bara satt och vaggade i ett hörn.

Men dagen flöt på i någon form av takt, och när jag kom hem var jag tvungen att gå på posten. Och… Alltså… Jag har aldrig varit med av dess like i kö-väg! Det var som att hela Stockholm skulle hämta ut sina julklappar från det senaste seklet, just idag! Kön var så lång att den började halvvägs till kassan (posten ligger inne på Coop).

Även det kunde jag dock genomlida. Men det var på vägen från de s k ”snabbkassorna” (som i själva verket tar dubbelt så lång tid pga utvecklingsstörda maskiner som inte kan läsa av en streckkod förrän den ligger på NANOMETERN korrekt mot lasern) som det riktigt jobbiga hände. Jag blev uppraggad av en säljare, och inte på ett bra sätt.

Han: HALLÅ DÄR! Vill du ha en gratis lott?
Jag: Va?
Han: Vi bjuder på en gratis lott?
Jag: Näää… Jag vill mest komma hem nu.
Han: Jo! Du FÅR en gratis lott alltså!
Jag: Jaha. Okej. Eh.

Sen drog han med mig till ett litet bord, och redan här kände jag att jag hade blivit lurad. Det här var ingen gratis lott. Det var en gratis lott med motkrav.

Han: Känner du till Miljonlotteriet?
Jag: Ptja, lite.
Han: Vi håller på med en kampanj för en vit jul för alla barn. Vet du vad vit jul innebär i sammanhanget?
Jag: En alkoholfri antar jag.
Han: Exakt! Inga föräldrar som dricker och sånt.
Jag: Ja.
Han: Skrapa nu.
Jag: Alltså, jag…
Han: Se, jag skrapar åt dig! …
Jag: *ser på medan han skrapar fram tre 40 kr-vinster åt mig*
Han: Vann du nåt?
Jag: Ja, tre 40 kr. *fruktansvärt oengagerad*
Han: ÅH HERREGUD! DU VANN JU! GRATTIS MANNEN! *ger mig en high five*
Jag: Jaså. Men det gör väl alla antar jag?
Han: *svarar inte på frågan* Wow, du vann verkligen. Grattis! Bor du i Huddinge också?
Jag: Ja.
Han: WOW! Då vinner du ett bonuspris! Helt sjukt, det är bara tre personer som vunnit idag!
Jag: *vill gå därifrån*
Han: Nu behöver jag bara att du fyller i den här blanketten, så behöver du bara betala 49, 89 eller 249 kr här.
Jag: Nej alltså…
Han: Du vinner varje gång! Du får prova på en månad och är garanterad att vinna!
Jag: Nej, jag vill inte.
Han: Vill inte? Vadå vill inte?
Jag: Jag vill inte ha med sånt här att göra.
Han: Vill du inte hjälpa barn till en vit jul?
Jag: *orkar inte argumentera* Nej.
Han: VA?! Struntar du i barnen?
Jag: Ja, alltså… Ja. Jag har mina egna problem, jag orkar inte med detta.
Han: Vad pratar du om mannen?! Skämtar du med mig?
Jag: Tack för din tid, men nej. Hejdå!

Sen gick jag. Säljare alltså. Jag vet att det bara är ett jobb, men deras dåliga rykte är ibland väldigt befogat.

2 kommentarer

  1. Alexander Svara

    På vilket sätt hjälper det barn att få en ”vit jul” genom att skrapa och vinna på lotter?

  2. Underhållande läsning! Lider dock med dig, för det är väl sådär säljare är…

Skriv ett par väl valda ord vettja!