Jag är inte särskilt händig. Aldrig varit. Kanske beror det på att jag växte upp utan en supernärvarande fadersfigur. Kanske beror det på att jag undermedvetet är kritisk mot könsnormerna och därför vägrat lära mig att använda en slagborrmaskin och expanderplugg. Eller så beror det helt enkelt på att jag aldrig varit intresserad av hemmafixande förrän nu.

hyllhelvete

Nu har jag, som ni kanske vet, köpt fem stycken IKEA-hyllor som jag tänkte sätta upp. Igår fick jag lite hjälp med hur man borrar så nu är jag good to go! Därför begav jag mig i morse till Bauhaus, detta testosteronets Mecka. Och visst var det så. Dimman låg tät av ångorna från manssvetten därinne, och stämningen så hårdhudad att man kunde klyva den med yxa. Visst, jag är allt annat än macho, men inte direkt omanlig heller. Men på Bauhaus var jag som en liten pojke! Jag hittade ingenting så jag sprang direkt och frågade. Drog ned byxorna på mig själv genom att proklamera att jag inte kan nå-gon-ting.

Jag kan inte ens återberätta hur diskussionen med expediten gick, eftersom han pratade ett helt annat språk än jag. Han frågade något, jag frågade vad det innebär, han förklarade, jag sa att jag inte förstod, och på den vägen är det. Men till slut fick jag med mig ett 100-pack skruv och några plugg som tydligen skulle passa i den lättbetong dessa helveten till väggar är byggda i.

Så åkte jag hem. Kom innanför dörren. Satte i pluggen. Passade inte. För långa. Testade skruvarna. Passade inte. För långa och för tjocka. Skrek rakt ut. Surade en stund. Ringde föräldrarna för att rådfråga. Tog en lakritspipa för att försöka gå ner i varv lite. Råkade bita mig i läppen. Fick en fläskläpp. Surade lite till.

Sen blev det ännu en vända till Bauhaus, där jag köpte kortare plugg och kortare skruvar. Funkar bättre, men fortfarande inte bra. IKEAs LACK-hyllor måste nästan vara djävulens påfund, det tror jag. Skruven måste vara i exakt rätt storlek och längd, annars går ingenting. Ingår då såna skruvar? Nehehäej!

Sen sjönk jag ihop i ett hörn och grät en stund. Åtminstone inombords. Nu har placerat alla saker på en stol istället. Fuck det här med hyllor.

3 kommentarer

 1. Ikea-hyllorna går att modifiera. Borra upp hålet i väggfästet så bordet det gå vägen med vilken skruv som helst.

  Att plugga i lättbetong är ett helvete, så nuförtiden finns det specialskruv för lättbetong. Åk tillbaka till testosteronmeckat och fråga. Igen.
  (är du säker på att det är lättbetong? är inte ditt hus typ gammalt?)
  (hur många hyllor ska du sätta? ska de sitta på rad?)

  • Ja, fyfanken. Är ingen expert på material, men det är garanterat inte betong, och det är inte gips heller. Men det är väldigt poröst. Men när jag sätter upp pluggen så går de flesta att rucka på. Kanske är hålen för stora, i värsta fall får man borra större hål, skaffa större pluggar, och större skruvar. Fast med större skruvar kommer större huvuden, då går de inte in i beslagen. Horliv.

   Ska sätta fem hyllor, i en lodrät rad. Men ska iaf få hjälp nästa helg, så det kanske löser sig. :’)

 2. ps. jag kollade upp Lack-hyllorna på Ikea’s hemsida och önskar ta tillbaka påståendet om att du kan borra upp beslaget. gör inte det. borra istället ur inuti hyllan så att skruvskallen får plats innanför beslaget.
  ps2. tappa inte hoppet!

Skriv ett par väl valda ord vettja!