I Augusti i år var jag hos min husläkare, som skickade en remiss till öppenvårdsmottagningen i Flemingsberg, även kallat psyket. Detta för att jag dels har så usel självkänsla och skulle vilja jobba på det. Och dels för att jag pretty much mår dåligt hela tiden utan att veta varför.

Inte hört ett ord från dem fram till idag då jag ringde vårdcentralen. Jag möttes av den otrevligaste och minst serviceinriktade telefonist jag varit med om, som förklarade – eller snarare snäste åt mig – att jag vackert får ringa psykvården om jag vill få svar på varför inget hänt.

Så jag ringde dit och fick veta att min remiss ”fallit mellan stolarna”. Det är fikonspråk för ”jaaadu, jag har ingen aning, vi har helt enkelt glömt bort dig totalt medan du har fått gå och vänta i nästan fyra månader, grattis.”

Nu har jag i alla fall fått tid för utvärdering inom kort. Sedan följer terapi för jag vet inte vilken gång i ordningen. Och det roliga med detta är ju att dessa vårdinrättningar i allmänhet bara har öppet dagtid, och det var likadant denna gång. De berättade att de har öppet 9-15 om dagarna. NIO TILL FEMTON. Det betyder att jag behöver åka från jobbet senast kl 14, för att hinna dit. Minst en gång i veckan. Utan någon som helst ersättning. Så om man ska jobba med psykiska problem och tror att man ska kunna sköta ett heltidsjobb samtidigt så kan man med andra ord hälsa hem.

Men det bryr sig ju inte sjukvården om. Det är bara att gilla läget. Alternativet är att gå till en privatterapeut som har öppet på kvällar, och betala 1000 kr per gång. Vilket såklart är ännu sämre ekonomiskt.

Nämen bra. Då vill jag härmed meddela att jag önskar att sluta betala landstingsskatt i det här landet, eftersom jag inte får nånting för det. Men det kan jag ju inte välja! Det är bara att betala skatten, utan att ha möjlighet att komma med några som helst krav på motprestation från sjukvården. Böj dig framåt och gilla det, Daniel Werner.

9 kommentarer

 1. Grattis och välkommen till vuxen livet. Det handlar om prioteringar gubben. Om du vill ha hjälp och försöka hitta dig själv så håll käften och priotera. Måste du klaga på allt i livet? Herregud. Det är väldigt fattigt med folk inom psykiatrin.

  • Jag klagar väl inte på allt? Och att jag vill sköta mitt jobb i största utsträckning tyder väl om något på mognad och prioriteringar? 🙂

   Att det är fattigt med folk inom psykiatrin är väl inte mitt fel? Man borde ju få klaga på systemet när det går till om jag har beskrivit. När det tar flera månader innan man blir kallad på utvärdering, och där man helt enkelt inte har RÅD att gå i terapi eftersom det sker på vårdens villkor. Tycker du inte att nånting är fel då?

  • teachingbirds Svara

   Håll hellre käften om du inte kan vara trevlig.

 2. Tvättbjörn Svara

  Väntetiden för att en remiss ska behandlas kan vara upp till sex månader.

  Om du är ute efter en ordentlig utredning måste du räkna med att vänta länge efter att du ens har kommit i kontakt med psykiatrin eftersom det finns så pass få med behörighet att göra en utredning.

  Men ge inte upp för det!

  /Psykiskt sjuk tjej som efter tre års kontakt med psykiatrin fortfarande inte har blivit utredd

 3. Ja, det där känner jag igen.,.. När jag jobbade i Varberg och brakade ihop så höll jag på att få en plats för sådant där med KBT vilket hade betytt att jag hade behövt skaffa en deltids sjukskrivning för att försöka må bättre för att slippa en sjukskrivning. Eeh. Ja.

  • Tyvärr lutar det åt att jag måste sjukskriva mig för att ha tid, ork och pengar att komma igång med detta. Känns så jävla onödigt, allt jag vill är att kunna jobba.

 4. Vissa arbetsplatser har så man kan få träffa en läkare genom
  jobbet, ibland även en psykolog eller liknande.

 5. genus SCHMENUS Svara

  Åh du, det finns SÅ mycket brister inom psykiatrin att det där bara är en droppe i havet (OBS, förringar VERKLIGEN inte din åsikt, tycker den är tämligen valid). Men alltså, psykvården är extremt nedbantad och väldigt väldigt dåligt efterhållen och detta i takt med att den psykiska ohälsan generellt ökar. Bra jobbat Sverige.
  Mvh Veteran inom psykvården

Skriv ett par väl valda ord vettja!