Livet. Ska det vara såhär jobbigt att bara leva? Att bara ta sig igenom dagarna?

Ibland känns det som att jag bara kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan. Att varje dag är en kamp. Inte långtråkig eller händelselös, utan en kamp i ordets rätta betydelse. Skulle jag vara Super Mario så hade jag hoppat mellan block med frågetecken på, jagad av ett dussin flygfiskar och ett annat dussin eldbollar. Men å andra sidan, hade jag varit Super Mario hade det troligen inte känts såhär.

Först och främst är jag trött nästan hela tiden. Det spelar ingen roll hur mycket jag sover, för jag är trött ändå. Sover jag för lite är jag trött på grund av det. Sover jag för mycket blir jag trött på grund av det. Så jag går runt som en zombie och känner hur ögonen svider av trötthet i stort sett hela dygnet, förutom ett par timmar innan det är dags att gå och lägga sig. Ironiskt.

Så jag går upp fem i sju varje morgon, småstressar på mig kläderna, dricker ett glas vatten, och går till tåget. Sedan sitter jag och nickar till i en halvtimme innan det är dags att gå av. Väl på jobbet så är cirkusen igång. Jag tycker mitt jobb är fruktansvärt intressant, och kollegorna är toppen. Men ibland känner jag mig verkligen som en fullständig idiot, som när jag inte fattar varför jag inte kan pinga från en svart IP-adress till en DIST utan att använda VRF. Och ibland känns det som att min stresstålighet har flytt sin kos; flera gånger har jag nästan klökts bara för att det funnits mer än en sak att göra.

Luncherna på jobbet är ett problem. Det fanns en tid då jag skippade dem helt, men detta har jag arbetat bort. Däremot kan jag inte äta som förut. Då åt jag som en häst, och tyckte inte det var några problem. Nu äter jag en fralla eller en barnportion husmanskost, och sedan är jag proppmätt – på gränsen till illamående – i tre timmar eller mer.

Sen åker jag pendeltåg hem. Det brukar vara förenat med antingen ångest i form av kräkfobi (jag vet inte varför jag fått för mig att jag ska kräkas på tåget) eller på senare tid en slags zombiedvala där energin är nere på noll. Jag har märkt att det oftast är i proportion till hur mycket jag har ätit under dagen. När jag kommer hem lägger jag mig på soffan, och orkar inget annat än att se på tv eller slösurfa.

Efter några timmar av att göra ingenting så är det dags för sängen, och det är oftast kvällens höjdpunkt. Det är så skönt att lägga sig, och jag somnar oftast väldigt snabbt. Sömnen är nog det enda i livet som fungerar utan problem (och det är jag tacksam för). Efter vad som känns som en kvart vaknar jag av att klockan ringer, och det är inte utan att jag hatar livet litegrann.

Så… Ska det vara såhär? Upplever någon annan där ute i etern att det är såhär? Är det det här som var livet, eller finns det något mer?

Jag har varit hos läkare flera gånger då jag misstänkte att jag hade blodbrist eller leukemi eller nåt annat hemskt, men icke. Alla vitaminer var på topp, inga leukemi- eller andra cancermarkörer fanns i blodet, och allt såg ut precis som det skulle. De skickade mig till en terapeut då de anade att alltihopa är ångestsymptom. Och jag säger inte emot, det är möjligt att allt är psykosomatiska uttryck. Men vad tusan har jag ångest över? Förutom de små kräkfobiska tillfällena så känner jag mig varken deprimerad eller ångestfull. Eller är det något annat fel på mig? Äter jag för onyttigt? Tränar jag för lite? Dricker jag för mycket coca cola? Är jag sexuellt undernärd? Har jag MS? Har jag fibromyalgi? Har jag aidscancerrabies?

Vad tror ni?

21 kommentarer

 1. En bit upp svarade du på din egen fråga..

  "Så… Ska det vara såhär? Upplever någon annan där ute i etern att det är såhär? Är det det här som var livet, eller finns det något mer?"

  Låter som att du lider av existentiell ångest, att du ifrågasätter ditt (eller kanske livet i storts) mening. Och att det ger psykosomatiska uttryck, trötthet i ditt fall. Men eftersom att du sen skriver att du inte känner dig ångestfull så kan det ju inte vara så. Hmm.

  En annan naturlig orsak till din trötthet kan vara om du, som du själv skriver, rör på dig för lite i kombination med onyttig mat..

  • Daniel Svara

   Inte omöjligt, men det är helt undermedvetet i så fall.

   Jag tror att prio ett är att få den där sabla cykeln i drift, så jag kan motionera. 😀

 2. Skål och välkommen! Har bytt ut matproblemen mot sömnproblem dock, äter jämt, sover aldrig! Man skulle kunna tro att man blir trött av att äta hela tiden, det är ju skönt och sova middag och sånt, men nä.

  Jag tror livet suger apa rent allmänt. Det enda att göra är att fly (jag har börjat låtsas att det faktiskt kommer hända, men det kommer det inte). Spela lite mario bros brukar funka några timmar också, på tal om mario.

  • Jag tror inte livet suger rent allmänt, det blir ju vad man gör det till 😉

  • Daniel Svara

   På något sätt är det lite skönt att höra att inte alla andra tycker att livet är en dans på rosor med glittrande glamour i silverskimrande silke.

   Det får bli Mario!

   • Ja, det är det ju. Jag har själv lidit av depression i fem år, samt haft/har en fobi som förstört och hindrat mig från mycket. Har åkt in och ut på olika psykiatriska mottagningar och försökt ta mitt liv, så jag vet hur det känns att inte tycka att livet är en dans på rosor med glittrande glamour i silverskimrande silke. Men har under speciellt senaste året repat mig för varje dag som gått och fått tillbaka hoppet, idag tror jag på mig själv och mitt liv. Jag tror mitt liv kommer bli helt fantastiskt, faktiskt.

    • Daniel Svara

     Vad motiverande att läsa, tycker jag! Hur ser ditt liv ut idag, vad var vändpunkten? Maila gärna om du inte vill skriva det offentligt. 🙂

   • Vara lite full emellanåt, vägra bete sig och ligga lite är också dugliga lösningar. Kladdkaka med! Livet har ganska mycket bra att bjuda på, bara man är ledig!

    • Daniel Svara

     Fylla är jag inget fan av, i alla fall inte i några större mängder. Och jag har nog svårt för att låta bli att bete mig. Men LIGGA; now we're talking! Och kladdkaka är gott. Så ligga och kladdkaka. Helst på samma gång.

 3. Om middag i princip är det enda ordentliga målet mat du äter på dagen, vilket det verkar som (?) så skulle jag satsa på att det är en stor del i tröttheten. Jag rekommenderar att du går upp en 20 min tidigare på morgonen och äter en ordentlig frukost. Beroende på vad du gillar så kan du ju förbereda lite på kvällen innan så det går snabbare att göra frukosten. Om du säger till dig själv att du mår illa på morgonen och att du inte kan äta frukost (som många som hoppar frukosten gör) så säger jag bullshit. Börja smått med något du verkligen gillar, och jobba dig uppåt mot mer stadig frukost och du kommer absolut märka att du blir piggare av att gå upp de minuterna tidigare, inte tröttare för att du förlorar några minuters sömn. Om du absolut inte kan äta någonting, ta en typ naturdietshake eller så, så får du i dig lite energi ändå, och det är ändå bara att dricka. Sen måste du äta någonting bättre till lunch, om du blir mätt på så lite så kan det bero på att du brukar äta väldigt lite, och magsäcken vant sig vid det. Börja smått öka portionerna. Ät någon frukt om du börjar känna dig trött när du slutar, för att få upp blodsockret, och gå av pendeln någon station innan du bor, och gå sista biten, eller ta en omväg på väg hem bara. Om du verkligen försöker göra de här bitarna så tror jag att din trötthet kommer ge sig, om det inte sitter helt i psyket.

  • Daniel Svara

   Det lutar åt någon slags shake i så fall, för föda i fast form är HELT omöjligt för mig att få i mig på morgonen. Det måste ta åtminstone en timme eller två, så har det alltid varit.

 4. Måste nog rekomendera att du inte äter så mycket bröd och pasta som Isa verkar föreslå. Dock måste du äta bra mycket mer än du gör nu! Du svälter ju dig! Det tär på kroppen att äta kolhydrater och höjer ditt blodsocker i ganska ojämna nyck. Håll dig till kött och grönsaker är du snäll. Prova en vecka och är du inte piggare tills dess så är jag skyldig dig en utekväll! (inga porrklubbar, I´m a lady!) Tjopp!

 5. frysta bär, en banan, lite havregryn och lite linfrön och så mixar du det med yogart! jag brukar hälla över i ett plastglas och dricka med sugrör på vägen till jobbet. mycket vitaminer och sånt och så känns det lätt och frächt! och som dom andra sagt, DET BLIR BRA, tillslut. tänk den dan du ser tillbaka på hur du mår nu och tänker "jösses, pallade det!"

  you go girl!

 6. Nope Isa, du nämnde inget bröd och ingen pasta. Jag läste lite melan raderna vid "naturdietshake" och "frukt" vilket jag inte alls tycker är bra energi så jag tog det ett steg längre. Sorry!

  Att: Daniel.

  Hurra!

  • Jag tog det som förslag för att det brukar vara bra att börja med om man har svårt att äta och även svårt att göra mat! 😉 Bröd och pasta kan man äta till måtta.

 7. funderat på om du är allergisk mot något? innan jag fattade vad jag är allergisk mot (gluten och baljväxter, soja är värst) mådde jag illa jämt, kräktes och var trött och hade noll energi (och var jättekliig på halsen!).

  men nu mår jag helt okej. 🙂 (så länge jag inte äter något jag inte tål såklart)

 8. Psykiska besvär kan göra dig otroligt trött, bara att ha det i bakhuvudet utan att egentligen tänka på det kan vara tröttande med då jag antar att du är lite som jag, tänker på mat, illamående och spyor utan att i själva verket tänka på det och det stressar kroppen. Sen är maten viktigt, äter man inte tillräckligt blir man också trött. Frukost är det viktigaste målet på dagen (jag är själv dålig med det då jag inte heller kan få i mig det pga min rädsla för illamående och kräkningar och mår lätt illa på morgonen). Så ät mer unge man, blogga mer, ät kladdkaka som sas tidigare, hitta ett ligg och sluta tänk ;D

Skriv ett par väl valda ord vettja!