Nyckelord

Zalando

Besöker

Gudarna ska veta att jag inte är den som brukar prata mig varm om feminism (jag ogillar feminism men tycker jämställdhet är viktigt, en paradox för vissa men det är inte en diskussion jag orkar ta upp här), men när jag fick se Zalandos nya (eller halvnya) reklam så märkte t.o.m jag vilka enorma könsstereotyper de använder. Detta är nu andra gången jag skriver om deras tramsiga reklamer.

Så vad syftar jag på? Tja, kanske det faktum att mannen är ute och gräver i trädgården medan kvinnan sitter inne och beställer kläder/skor på internet. Kanske det faktum att kvinnan skriker på hjälp första SEKUND som något tekniskt fel på datorn uppstår, eftersom tjejer såklart inte kan något om datorer. Och kanske det faktum att galna kvinnor kommer springandes så fort klädfontänen sprutar (jag lyckas inte se en enda man i skaran, trots att Zalando även säljer herrkläder).

Rätt äckligt faktiskt.

Nu tänkte jag göra nånting så ovanligt som att blogga lite halvfeministiskt. För det är faktiskt så; trots att jag har väldigt svårt för den här extremfeministiska ”hej vi hånskrattar åt via kränkta män och beter oss som douches”-kulturen som blossat upp, så finns det en hel del saker även jag reagerar på. Just nu finns det tre reklamer som jag kräks i munnen av att se.

3. Vera och John

Det är alltid spännande med reklamer som är gjorda av amatörer. Sådär så man inte riktigt fattar om det är meningen att allt ska vara en parodi eller inte. Jag får i alla fall enorma fet-men-rik-medelålders-gubbe-och-ung-blåst-lyxhustru-vibbar.

2. Kellogs Special K

Kvinnor väger sig offentligt, nojar över sina kroppar, och inser att Kellogs Special K är vägen till lycka. Män existerar inte i reklamen, eftersom alla vet att vår självkänsla alltid är på topp.

(Det fanns tyvärr inget klipp i bra kvalitet. Kellogs har väl insett sitt misstag och försöker röja alla spår.)

1. Zalando

Jag vet knappt var jag ska börja. Hela reklamen spelar på stereotypa könsroller där kvinnan handlar upp mannens pengar. Kvinnan är nån sorts utomjording som totalt fångats av alla dessa skoinköp, och mannen är en toffel som bara låter det fortgå.