Nyckelord

TV4

Besöker

Vilken konstig morgon. Vid tiotiden möttes jag av ett mail som började med texten ”jag hittade din blogg, och”. Instinktivt tänkte jag att det åter igen handlar om nåt casinoföretag som vill att jag ska skriva om dem för en femhundring svart, men det visade sig vara från TV4. De undrade om de kunde ringa mig gällande ett ämne i ett kommande program.

Direkt började jag fundera på vad jag nu skrivit för dumt. ”Vi gör ett inslag om näthat och ser att du bloggat argt om Kändishoppet på TV3” eller ”Vi gör ett inslag om antifeminister och ser att du skrev ett (mycket ogenomtänkt, Daniels anm.) negativt inlägg om radikalfeminister 2012” eller kanske ”Vi gör ett inslag om fenomenet blåpung och ser att du lider av detta.”

Men det var faktiskt inget av detta, utan det handlade om hypokondri. Jag är ju något av en hypokondriker, även om jag inte är så extrem. Så tjejen som ringde upp frågade lite om hur mitt liv ser ut, och jag förklarade hur det brukar vara när jag får valfri åkomma som sitter i längre än ett dygn, och hur jag då googlar symptomen vilka alltid leder till någon form av cancer. Jag tog även upp den där gången jag trodde att jag hade prostatacancer eftersom jag hade ont i… det området (jag ville inte säga ordet ”mellangården” till TV4s researcher; det kändes lite för ingående). Sen pratade jag med en läkare som sa att jag vore ett medicinskt under om jag hade prostatacancer vid 25 (som jag var när detta utspelade sig), och samma dag försvann smärtan.

De var hur som helst intresserade av att ha med mig i nyhetsmorgon. That’s right, direktsänd TV. Jag sa som det var; att jag inte tror att jag är lämpad för live-TV, eftersom jag då troligen skulle få ångest och få för mig att jag kommer att kräkas. Och då skulle jag trigga igång mig själv tills fullskalig panikångest vore ett faktum. ”Jag har ingen lust att bli nån ny Kräk-Eva och hamna på youtube”, sa jag. Researchtjejen förstod det, och höll med om att det inte vore så bra TV.

Så nej. Ni kommer tyvärr inte få se mig sitta i morgonsoffan och diskutera personliga tillkortakommanden med Tilde de Paula. Mina 15 minutes of fame är någon annanstans.

Fråga nummer ett: Vad heter egentligen Farmen-Gutta i efternamn? Andersson eller Johansson? Aftonbladet verkar inte veta.

Fråga nummer två: Varför bryr jag mig om vad Farmen-Gutta heter i efternamn?

Fråga nummer tre: Varför kollar jag upp det hela och tar en skärmdump från en Aftonbladet-artikel från 2002?

Fråga nummer fyra: Varför i HELA FRIDEN bloggar jag ens om detta?

Fan.

Kom att tänka på en episod från förr. Kalla det en flashback vettja.

När jag gick i andra klass, och således var 8-9 år, hade vi veckoenliga uppträdanden på skolan. En klass fick varje fredag anordna en show, och så turades klasserna om att hålla i det hela. Showerna bestod inte av särskilt dekadenta saker, utan mest små sketcher och sånguppträdanden.

När det var vår tur ställde jag och fyra kompisar upp med en mim-version av Europe – The Final Countdown. Min kompis Tomas var Joey Tempest, och jag var keyboardisten. Det passade mig bra. Vi spelade inför de andra klasserna, och jag tyckte nog att det var ganska så skoj. Det här utspelade sig nämligen på den tiden då jag inte visste innebörden av orden ”scenskräck” och ”kaskadkräkas inför hela skolan”.

Sen gick det några veckor, innan Tomas berättade att Småstjärnorna sökte efter nya medverkande. För er lite yngre personer så var Småstjärnorna ett underhållningsprogram som gick på 90-talet. Det var barn-versionen av Sikta mot Stjärnorna. Och nej, minns ni inte Småstjärnorna så lär ni inte minnas det heller. Men Sikta mot Stjärnorna var en föregångare till Idol, fast poängen var att alla tävlande var utklädda till den de skulle framföra en låt av, och skulle då försöka likna originalartisten som möjligt. Lasse Holm var programledare, och hade skrivit titelmelodin själv. Han sjöng alltid med i de sista orden, precis i början av programmet.

Hur som helst. Vi ansökte och kom med! Så… ja. Jag vill absolut inte sitta här och SKRYYYYTA eller nånting, men… Ni läser en text skriven av en person som i princip varit med i Småstjärnorna.

”I princip” betyder i det här fallet att vi kom till första audition. Jag skäms fortfarande när jag tänker tillbaka på hur vi övade inför den där auditionen. Jag stod hemma i vardagsrummet och spelade låtsas-keyboard på soffans armstöd. Ibland känns det som att man totalt saknade omdöme när man var liten. Och ändå framstod jag säkert som coolare då, jämfört med nu.

När auditiondagen kom åkte vi in till TV4-huset, fyllde i lite blanketter, och fick sen sätta oss i ett stort rum tillsammans med alla andra artister. När audition-ledaren kom upp på scenen lade jag ribban på en gång, genom att uppspelt skrika ”Hola! Hola!” (detta på grund av att jag sett någon reklam för ostbågar, där de gjorde så – jag visste inte vad det betydde). Jag har ingen aning om varför. Han började då prata spanska med mig, och sade väl förmodligen ”como estas” eller nåt sånt. Jag fattade ingenting, och blev röd som en liten tomat. Och det var där och då jag blev tystlåten för resten av livet.

Sen gick vi fram och framförde vårt nummer, och åkte hem. Efter några veckor fick vi ett standardiserat brev-svar, där det stod att vi vi hade varit världens bästa låtsasartister och bara varit såååååååå nära att komma med, men tyvärr inte gått vidare den här gången. Jag tror att jag gick in på mitt rum och grät lite, men jag minns inte helt säkert.

Det har hänt en grej.

Jag… jag vet inte vad jag ska säga. Det känns jättejobbigt, det här, men jag känner att jag inte kan ljuga. Ni måste få veta; ni är ändå mina läsare. Jag älskar er, det vet ni. Ni förtjänar att få veta.

Det är nog bäst att ni sätter er. Sitter ni? Nähä. Nu då? Okej, bra. Okej, här kommer det… Jag satte mig i soffan och åt lite chips. Ni vet hur det är; man kommer hem efter en lång dag på jobbet och behöver bekräftelse. Man känner sig sårbar. Jag slog på TVn. Idol var på. Well, det ena ledde till det andra… Jag började… gilla det hela lite. Förlåt. Jag tänkte på er hela tiden. Jag lovar!

Jag kan inte hjälpa det. Jag tyckte Idol var lite fredags-mysigt att titta på. Förlåt. Okej?

… brittiska dokumentärer? Just nu är det ”barn som inte äter” på fyran och ”extrema bantningskurer” på femman, båda brittiska.

Är det något speciellt med Storbritannien, eftersom 95% av världens alla dokumentärer kommer just därifrån? Det är aldrig något djupt och svårsmält heller, utan bara saker i stil med ”män som tänder på blöjor” och ”hjälp, jag har för långa polisonger”.

Jag blir på riktigt irriterad på dessa tjocka brittiska hemmafruar som får tv-tid. Kan ingen komma och göra en dokumentär om mig? ”Hjälp, jag blir irriterad på tjocka brittiska hemmafruar”. Det kan bli en följetong!