Nyckelord

Schlager

Besöker

Så har det blivit dags för det årliga livebloggandet av Eurovision Song Contest. Kanske är jag världens ende straighta man som både tycker om ESC och äger Sex and the City-boxen, men det må så vara i så fall. De närmaste timmarna tänkte jag alltså blogga om aftonen, de förmodligen vidriga bidragen, och allt runt omkring. Väl mött!

Då kör vi, som de brukar säga. Det är inte utan att man känner sig lite som Edward af Sillén. Fast med mycket färre följare.

20:55 – Nu är det alltså bara fem minuter kvar, och undertecknad ligger i soffan, redo att ta in kvällens alla kulturella intryck. På mig har jag en grå t-shirt och jeans. Och svarta boxers. Och svarta strumpor. Och så ett skärp också.

escaftonen

21:00 – Iiiih, nu börjar det!!!!111 Ivrig som en liten skolflicka. Vi får direkt veta att Sverige är favorittippade, något jag blir väldigt förvånad över. Jag tror inte att vi kommer över plats 10. Troligen under 15. Men så är jag ju en bitter jävel också.

21:05 – Alla tävlande går in, som nån slags OS-invigning.

21:08 – Åh, en kvinna med skägg! Det verkar lovande.

21:10 – Vi välkomnas av tre personer. En typisk danskdjävul, en modelltös, och så… Henrik Lundqvist, hockeymålvakten?

Bidragen!

1. Ukraina – Först har vi en hamster i ett stort hjul som distraktion. Då skulle man ju kunna tro att detta är för att låten är sjukt dålig, men… Helt okej faktiskt. Jag gillar refrängen! Resten är väl sådär. Men på det stora hela… Not bad.

2. Vitryssland – Isch vilken sliskig jäkel. Och ja, vad är det här egentligen? Nåt soul-liknande kanske? Jag är visserligen sämst på genrer. Fanns Pissdåligt som genre hade det i alla fall platsat.

3. Azerbajdzjan – Missade halva låten eftersom jag behövde googla fram hur man stavar till landet (seriöst, nös de när de namngav det?). Men nu så! Verkar vara poppis med akrobater i bakgrunden för att liva upp det hela, men mig lurar de inte. Dåligt och intetsägande!

4. Island – Pollapönk, vilket fantastiskt vackert namn. Nu vet jag vad jag ska döpa mina framtida barn till (ja, allihop). Verkar vara kvällens första tramsbidrag, men det är fortfarande bättre än de två senaste. Lite fart i låten, då blir man ju åtminstone glad. ”Popopopopopopopopopo” sjunger de; lite som hackspetten på julafton.

5. Norge – Kommer inte ens på nåt att säga, detta är inte alls min grej. Intetsägande ballad; det brukar vara rätt många såna. Nästa!

6. Rumänien – En duett mellan två icke-tiggare. Lite disco sådär, det gillar ju jag. Men förvånansvärt dåligt ändå. Och superfalskt, åtminstone från tjejen.

7. Armenien – Nån sorts powerballad, lite småbra. Men det blir inte mer än en tvåa. Jag börjar känna mig lite väl cynisk nu.

8. Montenegro – … Och ja, det är samma ska här. JAG GILLAR INTE BALLADER! Första gången Montenegro är med, och de förklarar redan varför de inte kommit med förrän nu. Men pluspoäng för isdansösen! Det hade blivit en överkryssad Daniel annars.

9. Polen – Korta kjolar, stora byster och flätor, äntligen blir det lite fason på den här tävlingen. Synd bara att själva låten är ett SKÄMT! Hör ni det? ETT SKÄMT! Är det ens musik? Låter mer som nåt fotbollssupportrar skriker från läktaren. Det hade blivit en överkryssad Daniel, men… eh… jag har ingen. Trodde inte att nåt skulle vara så dåligt. Förlåt. Ska fixa till nästa år!

10. Grekland – Nu börjar jag bli rejält pissnödig, kan jag meddela. Hinner inte springa. Livet som livebloggare är hårt ska ni veta! Här har vi i alla fall lite disco med trumpeter och sånt. Och, eh, en man som hoppar studsmatta i bakgrunden. Sen börjar alla hoppa, och det var inte så genomtänkt eftersom anfådd sång inte är så hett.

11. Österrike – Skäggiga damen! Aldrig varit så förvirrad över någons könstillhörighet förut (enter tusen kommentarer om att könet inte spelar nån roll). Häftigt i alla fall. Bidraget låter, precis som kommentatorerna säger, precis som ett James Bond-intro. Ser kvinnliga siluetter och pistoler framför mig. Helt okej ändå.

12. Tyskland – Tyskt ompa-ompa, se där ja! När kommer tuban? Men jag tyckte faktiskt att det var lite bra. Påminner om Pink (artisten, inte kroppsvätskan) både till utseendet och sångrösten. Plus att dragspelstjejen var söt.

PAUS: 22.00 – Nu blir det lite andrum, då passar jag på att forcera ut urin från penismynningen en stund.

SLUT PÅ PAUS: 22.04 – Historiens kortaste jävla paus. Nåja, tvätta händerna får jag göra en annan gång… Skojar bara. Eller? Jorå… Eller?

13. Sverige – Man har ju lärt sig att åtminstone inte hata den här låten. Det må vara en ballad, men den är okej. Med tanke på att vi har nått hälften av bidragen nu så kanske jag får äta upp det här med vår bottenplacering. Men alla bra grejer kanske kommer.

14. Frankrike – Vem vill tippa på att de sjunger på franska? Herrejävlar, lär er engelska någon gång! Eller de kanske får stryk, böter och fängelse i två och ett halvt år om de sjunger på något annat språk. Jag vet inte. En låt om mustascher är det i alla fall, innovativt värre. Fart i den här låten. Tramsig som jag är tyckte jag att detta var bäst hittills. Lite skämmigt sådär. 🙁

15. Ryssland – Holy fuck, är det en eller två tjejer? Deras hår sitter ihop! Är det en spegel? Mindfuck. Det är för övrigt inte okej att bua åt ett bidrag bara för att man inte gillar landet, vilket tydligen hände i semifinalen. Nej, istället ska vi välkomna våra framtida ryska överordnade (snart har de väl erövrat hela världen)! Schtrattsvettja tåvarisch! … Just ja, bidraget var det. Det är rätt okej.

16. Italien – Lite poprockdiscogrejsigt. Synd att musiken överröstar sången bara. Men ändå en ganska cool låt på nåt vis, de har lite spännande kombinationer av riff. Den här låten växer för mig. En stark trea, så det får bli en fyra eftersom jag varit så negativ annars.

17. Slovenien – En flöjtist. EN FLÖJTIST, PETER! Ingen kommer att förstå den referensen. Hon kör i alla fall hårt med tvärflöjten, fast… nej. Typ tre toner och sen håller hon bara i den. Tease! Nah, detta var intetsägande. Men jag har hört värre.

18. Finland – Nyyy jävla sig så ska finland sunga sig lite och såna krej. E pra vetty! Och alla är svartklädda, för tankarna till Absolut Kroumata 9. Låten var i alla fall himla bra tyckte jag. Lite… The Killers typ? Den här halvleken har varit klart bättre än den första.

19. Spanien – … Men så blir det såna här FULLSTÄNDIGT sömnframkallande ballader igen. Nej, Spanien, nej! NEJ!!!

20. Schweiz – Visslande män iförda västar. Han sjunger på en så konstig accent att jag inte ens vet om det är engelska eller nåt annat. Man hör nåt ord här och där, men så återgår det till jibberish igen. Duktig på fiolen är han iaf. Men låten var väl högst medioker.

21. Ungern – Skitungern! Hehe. Där var jag fyndig. Oj, det hela börjar som en trist ballad (igen) men så plötsligt far han ur stolen och så blir tempot ett helt annat. Den biten var bra, verserna mindre bra. Vet inte vad jag ska tycka. Refrängen är en stark fyra, resten en tvåa… Det blir således en trea.

22. Malta – Lägereldsmusik. Låter som valfri låt av Olsen Brothers (som för övrigt grät ut i media för att de inte fick framföra något som pausunderhållning). Så tråkigt att jag gick och blandade dip istället.

23. Danmark – Allt som innehåller textraden ”Scobeedobeedapdap” borde automatiskt diskvalificeras. Det är nästan lika illa som ”throw your hands in the air like you just don’t care”. Fy fan. Låter som typ Aaron Carter eller Jackson Five eller nåt. Me no like.

24. Nederländerna – En tvekönad duett, blir ett tufft sound. Kan inte sätta fingret på vad det påminner om. Jag gillade! Det blev en tyst sekund innan sista refrängen; publiken trodde det var slut och började jubla. Ha!

25. San Marino – Första gången de är med. Lät som introt till Arkiv X ett tag där. Och tydligen Anja Pärsson på scen. Tyvärr sjunger hon lite falskt, och ännu en sån där hemsk generell låt som man glömt bort efter några sekunder. Fina tänder förresten, går de att få i vitt också?

26. Storbritannien – Sista bidraget! Herregud. Ja, jag vet inte vad det är för genre direkt. En tös som stampar omkring iförd nån pälsväst. Ganska okej är det i alla fall, antar jag.

Röstningsdags!

23.03 – Nu är slussarna, som de alltid envisas med att kalla det, öppna. Själv ska jag spendera en årslön på skäggiga damen! Eller nja. Jag hejar nog på Ukraina, Frankrike, Italien, Finland eller möjligen Ungern. Polen är helt klart sämst, trots brösten de försökte locka med.

23.11 – Pausunderhållning! Män som sjunger och spelar munspel på höga stegar. Jämfört med Sveriges roliga grejer förra året måste väl ändå detta framstå som rena skiten? Haha. Fy vad dåligt. Förvirrade applåder efteråt.

23.15 – Nu blir det nån slags sång om siffran 12. Fattar inte. Vadå 12? Har jag missat nåt här?

23.26 – Jaha. Man kan få 12 poäng som högst. Nu fattar jag. Bara en halvtimme senare än alla andra, så det får man ju se som godkänt. Nu är det i alla fall en sketch som Eurovisions historia. Lite småkul!

23.33 – Hmm… De pratar med folk i greenroom, och bjuder dem på mat. Hur länge har inte den där maten stått? Snacka om matförgiftning deluxe. Säkert ett danskt knep för att vinna på walk-over.

23.44 – Haha, Azerbajdzjan ger sin tolva till Ryssland. Sämsta låten i hela tävlingen. Så jäkla tragiskt kompisröstande, och hela publiken buar.

23.56 – Frankrike ska redovisa sina röster och pratar franska i en kvart. Ingen förstår. Sverige ligger för övrigt etta just nu. Verkar ju gå bättre än jag trott, detta.

00.03 – Sverige ger alltså sin tolva till Österrike. Nu låter jag väl som en näthatare och rasist och allt möjligt, men det är SÅ VÄNTAT! PK-landet nummer ett. Hon är spännande, men låten är fortfarande inte särskilt bra.

00.10 – Verkar som att fler tänker likadant, och Österrike drar ifrån. Alltså. Det är ju ett positivt statement för, typ, transpersoners status i samhället. Jag säger inget annat. Men låten var. Inte. Så. Bra.

00.22 – Österrike tar hem hela klabbet! Sverige kommer trea. Fortfarande: Jag tycker att det är musiken och inte politiken som ska styra, så jag hoppas att folk röstade för att de faktiskt gillade låten. Men det är ju politik runt en god sak, så det blir nog bra. Eller vad säger ni?

Tack för mig och denna makalösa afton, typ. Nu måste jag få lite skönhetssömn. God natt, så ses vi nästa år! … Eller nästa gång jag bloggar. Ja.

Jag råkade hitta mitt enorma bibliotek med musik, från den tiden då Spotify och liknande tjänster inte fanns. Vissa grejer var roliga att få höra igen. Andra var lite… obehagliga.

Ett exempel från den senare kategorin är att jag har sparat Vitrysslands bidrag i LILLA Eurovision song contest 2003. Varför i helvete då?

Grattis säger vi till Azerbajdzjan! Eller nja… Grattis är så laddat. Snarare ett litet lågmält ”jaha”. Sverige kom på en hedrande tredjeplats. ”Jaha” på det också.

Detta var för övrigt första och sista gången jag livebloggade till ESC. Jag inser att jag under denna kväll degraderat min blogg till något… simpelt. Något… Schulmanigt. Förlåt. Det ska inte upprepas.

Nu är omröstningen avslutad, som det så vackert heter. Tyskland bjöd på pausunderhållning i form av en massa remixar av en speedad person med glänsande hjässa. Nu följer ländernas röster, men dem tänker jag inte blogga om. Jag orkar helt enkelt inte. Det här har varit en påfrestande kväll för mig, okej?

Det här är Stefan Raab förresten. Han ser frisk ut.

Låtarna då?

1. Finland – Vad i helvete? Det är ju jag! Fast med mindre skägg. En liten arisk pöjk med sin akustiska gitarr, som sjunger om världsfred. Förvånansvärt trallvänligt dock.

2. Bosnien Herzegovina – Låter som en blandning av reggae och zigenarallsång runt brasan. Bonuspoäng för snubben som spelar både basfiol och triangel. Lite otippat.

3. Danmark – Wow, ett emopopband. Refrängen låter precis som ”sing for me” av Andreas Johnsson, om nån minns den (kommentatorn sa samma sak när låten tog slut, men jag sa det först!). Ovanligt att refränger är sämre än verser.

4. Litauen – Kvällens första ballad, och sådana har väl inte vunnit sen Johnny Logans tid. Nja. Dåligt. Intetsägande. Frankrike brukar stå för såna här bidrag, och det säger väl en hel del.

5. Ungern – Klassisk eurovisionpop, säger kommentatorerna. Låter lovande, jag är en vän av gaydisco. Och gay verkar det vara, sångerskan ser ut som en shemale… Men ganska bra! Med tre Michael Jackson-kopior i lustiga hattar som dansar i bakgrunden. Måste erkänna att jag gillar’t!

6. Irland – Oookej… Ett par tvillingar i rosenröda rustningar och höga frisyrer ala penntroll, man får alltid se nåt nytt i den här tävlingen. De ser ut som 2/3 av Hanson gone worse, men låten var hyfsad.

7. Sverige – Å Sveriges vägnar vill jag att det går bra, men å Eric Saades vägnar vill jag att han gör bort sig och kissar ner sig på scenen. Men det gjorde han ju inte. Fin koreografi och låten har man ju lärt sig att åtminstone inte kräkas rakt ut av. Btw, han byter mikrofonhand lika ofta som en fluff-girl.

8. Estland – En Emilia-kopia, fast sötare, som sjunger lite discoaktig musik som skulle kunnat platsa på något av den norska sångerskan Annie’s album. Bra!

9. Grekland – Jag har inte den blekaste om detta är sång, rap eller bara något som fastnat i halsen på honom. Refrängen är dock sedvanlig grekisk plingplong-gitarr. Riktigt jävla uselt! Hade jag haft en överkryssad Daniel så hade den fått det i betyg.

10. Ryssland – Tävlingens diva, tydligen. Riktigt äckel, komplett med slisk-leende och totalt intetsägande låt.

11. Frankrike – Opera! Och… riktigt dåligt också. Fattar ingenting. Fina färger på scenen, men nu är det ju inte det vi betygsätter. Såatteh…

12. Italien – Jazzigt värre med mysig röst. Han ser ut som han är påväg att somna dock, det bådar inte gott. Men det blir ändå något av en frisk fläkt bland all pop och folkmusik från balkan.

13. Schweiz – Här var det nasalt. Med ukulelen i bakgrunden känns det som att det ska eskalera till ”somewhere over the rainbow”. Men det gör det inte. Det är bara dåligt.

14. Storbritannien – Oj, England väljer ut pojkbandet Blue och struntar helt i folkets röster. Bara för det hoppas jag att de inte vinner. Låten är helt klart arrangerad för att fastna hos folk, men jag blir bara anti.

15. Moldavien – Zdob si Zdob med farmors trumma är tillbaka! Dem gillade jag sist, 2007 eller 2008, när det nu var. Ingen farmor denna gång, men en kvinna i fe-utstyrsel på enhjuling. Helt normalt. Jag må vara sjuk i huvudet, men det här var bra!

16. Tyskland – Tyskland är lite skumma, fjolårsvinnaren Lena fick sjunga alla bidrag i deras tävling. De satsar hårt på den tösen. Med tanke på Lenas stjärnstatus sen sist och alla ”tack för att ni är såna fina värdar”-röster tyskarna kommer få så kan det säkert bli vinst igen. Låten är bra, lite mystisk och jazzig.

17. Rumänien – Får lite pride-vibbar. I övrigt: allmänt meh. Den här låten har jag glömt om några minuter.

18. Österrike – Powerballad… Kräks lite i munnen innan låten ens börjat. Tjejen ser ut som Beyonce med mindre booty. Nåja. Låter ungefär som något man dansade tryckare till i lågstadiet.

19. Azerbajdzjan – Det går inte riktigt att placera genren på detta, men det är bra. Ett par som sjunger i eldregn. Lite Savage Garden-aktigt.

20. Slovenien – Slovensk mistress sjunger bitter kärlekssång i halvmörker. Låter som något av Anastacia (som jag för övrigt är bombsäker på föddes som man, men det är en annan historia). Småbra ibland.

21. Island – Island brukar ha bra bidrag, mycket bra gaydisco. Men inte i år. Låter som ”Can’t smile without you”. Duger inte!

22. Spanien – Tongarytmer, spanskt läspande och apdans. Usch!

23. Ukraina – Söt tös, hon ser ut som Drew Barrymore i hennes miniroll i Batman forever. Sen är det en annan tös som målar i sand i bakgrunden. Låten = powerballad igen. Något bättre än den förra dock.

24. Serbien – Vänta nu, 60-talet var väl ett tag sen? Här kommer fyra tjejer i pastellklänningar och virvelfrisyrer. Serbien har nog aldrig lyckats prestera något i musikväg, och detta är business as usual.

25. Georgien – Hmm… Spännande. Nästan lite gothstämning med rockig refräng. Mitt favoritband The Birthday Massacre kör hårt med denna blandning. Det funkar!

Jaha, då kör vi igång. Jag känner mig lite tramsig som livebloggar om ESC som värsta Aftonbladet-journalisten (med enda skillnaden att detta är det ingen som följer), men jag har ju inget bättre för mig ändå.

21.02 är klockan i skrivande stund, och programmet inleds av tre värdar – två kvinnor av okänt ursprung samt Stefan Raab, som jag råkar veta stod för Tysklands bidrag år 2000, Wadde hadde dudde da. De har i vanlig ordning tagit alldeles för mycket uppåttjack och man blir alldeles matt av att höra deras livsglädje.

Gänget börjar sjunga Lenas vinstsång från förra året, och även Lena själv – trots att hon ska stå för Tysklands bidrag även i år – är med och sjunger. Känns lite fuskigt, men det har tydligen blivit OK:at av Eurovision-styrelsen… där tyskarna har vetorätt. Jag anar en konspiration!

Om en timme börjar det! Eurovision song contest, som jag detta år får se alldeles ensam och bortglömd av varenda levande själ. Hur känns det? Va?! Era äckliga små svin. Nämen fine! Tänk inte på mig, för all del. Jag kan ligga och gråta, det gör ju ingenting. Jag kan ligga här och titta på eurovisionschlagerfestivalsfinalsdeltagarnas klänningar, utan att ha en enda människa att häckla dem tillsammans med. Nämen okej. Jag förstår. Sitt ni där och mys i era soffor. Jag klarar mig alltid. Sitt ni där och håll varann i händerna och ta varann på grejen. Visst. Trevligt.

Eh.

Jo, visst ja. Det var det jag skulle säga. Jag ska liveblogga, tänkte jag. Skojsigt va? Är ni med?