Nyckelord

scam

Besöker

Jag antar att mitt mobilnummer har börjat figurera på tvivelaktiga hemsidor, för sedan några veckor tillbaka får jag ideliga samtal från ”Microsoft Technical Department”. Varje gång säger de att de har identiferat ett problem med min dator/server och måste remote desktop:a in för att åtgärda det hela. Jag, som är nätverkstekniker och inte helt dum på datorer, fattar att det här är rent skitsnack. Det de vill göra är att remote desktop:a in i min dator, lura mig att jag har något problem, installera s k ransomware som förstör datorn på riktigt, som jag sen måste betala för att få bort.

Varenda gång säger jag att jag vet att de är scammers, och då lägger de på luren. Den här gången ville dock indiern (det är alltid indier) jag pratade med ta fajten.

– Hi sir, I’m calling from Microsoft technical department. The reason I’m calling you is to inform you that there has been a security breach in your server, and I need to…
*mycket sarkastisk ton* Oh right! And you need to remote into my server and fix it, riiiiight?
– Yes, this is…
– Where do I sign up? I will send you all of my money now!
– No, this is free…
– And then I need to pay you to get it working again?
– No sir, this is a totally free service!
*skrattar* I know you are scammers, you know.
*arg* What did you just say, sir?
*artikulerar* I. Know. You. Are. Scammers.
*argare* How can you say that?! Why would I call you if I am a scammer?
– … You should be ashamed of yourself.

Då lade han på luren. Han (eller jag) höll ut rätt länge ändå.

Man tycker ju att de borde lära sig att det inte går att lura i mig sånt här, men de fortsätter att ringa. Lär väl få byta nummer och sluta prenumerera på pornografiska mailinglistor.

Jag vet inte exakt hur, men jag råkade hitta till ”auktions”-sidan Ziinga.com via någon obskyr länk på en ännu mer obskyr sida. Detta är en sida där man har möjlighet att bjuda på heta prylar, typ iPhone 4S och liknande. Man bestämmer dock inte sitt maxbud själv, utan istället läggs priset automatiskt på ungefär 8 öre per bud. Och den som lägger sista budet vinner. Smart va?

Jag fick min MacBook igår. Jag är överlycklig!!! Jag har alltid velat ha en, men inte haft råd att köpa den. Tack!!! Ni har gjort något fantastiskt genom att starta den här webbplatsen – där man kan köpa saker man vill ha till ett så lågt pris. Tack så väldigt mycket!!!!

Så säger en ”användare”, som glatt poserar med sin nya laptop i händerna.

Det finns bara några små hakar med systemet. Varje bud kostar pengar. Mellan 5 och 10 kr ungefär. Lägger du ett bud så är det lagt, då har du spenderat de pengarna, oavsett om du vinner eller inte. Och varje gång någon lägger ett bud så förlängs auktionen med ca 15 sekunder. Detta gör så att auktioner håller på i en eller två evigheter, och användarna har till slut spenderat massor med pengar på saker de inte ens vann.

Men sidan stoltserar minsann med att man får köpa prylarna till superpriser, och visar ett gäng grejer som folk fått köpa för några hundralappar. Och visst är det så; inga grejer kostar särskilt mycket eftersom sidan sätter ett maxpris på dem (efter det ökar inte priset per bud), enbart för att sedan kunna bevisa att de har såna låga priser. Men att användarna sedan spenderat enorma mängder bud, och pengar, det framgår inte. Själv har jag, för skojs skull, bevakat en auktion på en iPhone, och den har i skrivande stund pågått i två timmar, med nya bud ungefär var tionde sekund.

Jag åtog mig uppdraget att vara grävande journalist, och pratade lite med en ”Annie” på deras kundtjänst. Hon visade sig dock inte vara särskilt samarbetsvillig. Men en god jul tyckte hon att jag skulle ha i alla fall.

Detta bevisar att Ziinga är en äcklig bluffsida, att folk som bjuder där är lurade och inte har några liv, samt att jag förmodligen har ännu mindre liv som – en fredagkväll – skriver ett helt blogginlägg om det hela.