Nyckelord

öl

Besöker

Nu har tydligen City Gross börjat sälja alkohol, vilket Systembolaget tycker är skandal. Herregud! Moralpaniken är total! Just nu står de i debatt från Almedalen och förklarar att det är viktigt att all alkohol säljs via dem, eftersom det finns tusentals barn som lider av att deras föräldrar dricker för mycket, och genom att de har monopol kan de säkerställa ett ansvarsfullt drickande.

Kanske den största mängd skitsnack jag hört sedan bajamajan uppfanns. SJÄLVKLART vill Systembolaget ha monopol, så de får roffa åt sig så mycket pengar som möjligt! På vilket sätt menar de att de kämpar för mer ansvarsfullt drickande? För att de slänger ut en reklam nån gång om året, där de meddelar att det är dåligt att köpa ut till sina barn? Sätt en vit lapp på förpackningen istället, precis som på cigaretter. Problem solved!

Systembolaget är ganska strikta vad gäller att låta märkbart berusade personer handla hos dem. Men detta tror jag nog att City Gross också kan fixa, de får väl ha vakter som kan avvisa personer. Jag menar, klarar KROGARNA av det så kan väl vilken hillbilly-dräng som helst göra det.

Det är inte så att jag vill promota alkohol; jag är ju själv praktiskt taget nykterist. Men det stör mig när Systembolaget inte kan berätta vad det egentligen handlar om.

fyllo-asfull-somnat

Igår, på pendeltåget hem, satt det tre fjortiskillar och drack alkohol. De tjoade och tjimmade. ”PANG” lät det plötsligt. Jag ryckte till och tittade vad det var, och såg att en ölflaska åkt i marken och nu rullade mot ett hörn vid dörrarna. Jag knöt näven i fickan, men det var inte som att jag hade gått fram och skällt ut dem.

Nåväl. Jag tänkte inte mer på saken. Förrän efter några minuter, då det inträffade en sak som skulle få mig att visa ett oanat hjältemod. Flaskan som tidigare rullat runt hade nu fastnat precis vid dörren, så den gick inte att stänga. Jag satt och tittade på hur pendelföraren förtvivlat (antar jag, han eller hon satt ju i sin kur så jag såg ingenting, men jag kan ju ana hur denne slet sitt hår i stor ångest) försökte stänga dörrarna och fortsätta färden mot mitt hem. Men icke.

Till slut gick jag fram och tog bort flaskan, kastade ut den på perrongen, varpå dörrarna stängdes och vi började rulla vidare. Jag gick och satte mig igen, och väntade nästan på applåder (som aldrig kom). Och det var då jag kände det. Det som Karl-Bertil Jonsson så vackert säger på julafton.

”Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse, och är den grund varpå samhället vilar.”