Nyckelord

Nanna Johansson

Besöker
nannajohansson
Från Wikipedia.

Det här är Nanna Johansson. Hon är född 86, precis som jag, och kallar sig öppet för feminist. Vilket såklart är en bra sak. Hon har skrivit för allsköns dagstidningar, skrivit flera böcker, och är känd för att rita en massa normkritiska serier.

Men Nanna är också en hycklare. Hon verkar tyvärr att tillhöra den där sorten som inte tänker längre än näsan räcker. I egenskap av feminist torde hon vilja kämpa för jämställdhet mellan könen, att alla ska få bli behandlade på samma respektfulla sätt. Låter väl ganska fair? Men hon praktiserar inte den läran, enligt mig. Jag har skrivit om henne förut, där hon bloggade och publicerade skärmdumpar från konversationer med män på diverse dejtingsajter. Allt för att roa andra.

Nu har Nanna dessutom skapat en helt egen site, där hon utger sig för att vara en klassisk svensk blondin som är ute efter en amerikansk man. Det är själva settingen! Sen gör hon precis samma sak där; väntar på att män ska skriva till henne, och sedan svarar hon hånfullt, och lägger ut bilder på konversationerna. Då är det väl meningen att man ska tänka ”Haha, Nanna är så rolig, så ska män tas!” antar jag.

Alltså, jag har full förståelse för att man vill hänga ut män som kommer med skamliga förslag eller är allmänt otrevliga, men grejen är liksom att den stora majoriteten av alla killar hon pratar med är helt normala. Ja, de kanske kommer med ytliga komplimanger för tidigt. Ja, deras isbrytare kanske inte är de mest raffinerade. Ja, de kanske till och med framstår som rätt korkade.

Men de är normala killar, och förtjänar inte att hånas på ett sånt systematiskt sätt. Vad ger Nanna rätten att försöka göra dessa män, som i grunden bara letar efter kärlek/sex/närhet, till offentligt åtlöje? Det spelar ingen roll att hon censurerar deras bild och namn, det här är elakt och väldigt ofeministiskt. Om hon till exempel inte vill att män ska se kvinnor som saker, varför är det då plötsligt okej att hon själv behandlar dessa killar som något att bara roa sig med?

Nanna: Behandla andra som du själv vill bli behandlad.