Nyckelord

Mamma

Besöker

Känslan när ens mamma panikskriver på Skype, och man tror att det hänt något, men att det visar sig vara en sportprestation.

Hur som helst. Nu är kanske inte jag rätte mannen att förslå, men jag känner ändå att stämningen här kräver ett fyrfaldigt leve för min mamma.

Jag har köpt en klockradio, så på sistone har jag spenderat morgnarna och kvällarna med att vakna respektive somna till P3. Detta är nog det mest spännande som hänt i mitt liv på länge, och jag är nästan barnsligt glad över det. Det är ungefär som när jag var arbetslös och hade så lite att göra att jag blev uppspelt av att köpa en ny tandborste. Lite så är det.

Apropå det här med radio kom jag att tänka på ett gammalt minne som man borde ha lyckats förtränga vid det här laget. Men uppenbarligen inte. Och det var en liten händelse som utspelade sig när jag var en sisådär 7-8 år och sov i samma säng som mamma. Det är för övrigt nu som alla läsare äcklat låter mig veta att det inte är normalt att sova i samma säng som sin mor när man är så gammal. Men vadå, ni känner henne inte som jag gör! Ni är bara avundsjuka!!!

Vi brukade i alla fall lyssna på radio när vi skulle sova, ofta P1 då deras debattprogram vid nattkröken var enklast att somna till. Just den här kvällen var det dock något annat i etern, nämligen någon slags erotisk poesikväll. Varken jag eller mamma hade lagt märke till kvällens tema, utan det var först när programledaren började läsa upp en väldigt ingående erotisk novell som det började bli konstig stämning i sängen.

”… Det kändes som att hela ryggraden sprutade ut ur snoppen”, läste han medan våra klarvakna och mycket obekväma ögon förmodligen lyste där i mörkret. Efter det körde vi, i tyst överenskommelse, alltid P2 om kvällarna. Där spelades det bara klassisk – och högst osnuskig – musik.

I morse på pendeltåget klev det på en lite missnöjd dam. En sådär 3-4 år var hon väl, och höll pappa i handen. Mamma hamnade lite på efterkälke, och den lilla människan uttryckte då sitt starka missnöje över det hela. ”Uuuäääääääääääääärgggh, jag vill sitta MAMMAS knä!!” lät det i vagnen.

Dramat fick mig att fundera över vilken ålder man börjar bry sig om vad andra människor tycker. När börjar man inse att man kanske bör vänta med att gallskrika tills man åtminstone är i enrum med sina föräldrar? Jag menar, jag är 25 år och ni ser inte mig storgråta ”Uuuäääääääääääääärgggh, jag vill LIGGA!!” i tid och otid.

Min mamma ska flytta till Sydafrika, och i morgon åker hon. I tre år ska hon och hennes man vara där, medan jag sakta svälter ihjäl här hemma och slutligen avlider i min egen avföring. För hur ska jag klara mig utan mamma? MAMMAAAA! HJÄLP! … Nej. Det ska nog gå bra.

Själv ska jag åka dit i november, och stanna i två veckor. Mamma bokade biljetter häromdagen, och meddelade glatt på telefon att jag ska åka med Ethiopian Airlines… Ethiopian fucking airlines. Fy fan vad obehagligt. Etiopien är ett land med barn magra som åkerspöken och allmän misär. Så när jag hör om deras flygbolag så tänker jag mig en gammal dubbeldäckare från forna Sovjet, köpt på svarta marknaden, och där halva skrovet är lagat med metallrester från soptippen.

Dem ska jag åka med. Det ska bli mäkta spännande att se om jag överlever detta. Men de kraschade senast i Februari (där 90 pers dog), så blixten slår väl inte ner på samma ställe med så pass jämna mellanrum?

ELLER?

Haha. I natt drömde jag att jag var på sykurs med min mamma. Vi skulle sy varsin klänning. Min mamma tog fram en gammal tröja och ett duschdraperi och tänkte göra en klänning av det. ”Ja, det blir ju skitbra” sa jag entusiastiskt.

Hur. Jävla. Gay. Är inte det?

Mamma är här. Vi sitter och tittar på hockey-vm. Eftersom jag varit på teater (mer om det senare) så kom hon till mig lite tidigare. Och jag märker att hon druckit lite. Hon dricker inte ofta, och hon har inte druckit några enorma mängder nu precis, men tillräckligt för att jag ska märka att hon är lite larvigare än vanligt. Nu kommer jag med gliringar hela tiden.

Daniel: Mamma?
Mamma: Ja?
Daniel: I det här huset nyttjar vi inte alkohol.

Mamma: Salahuddin luktar på mig.
Daniel: Usch ja, ”uktar prit” säger han.

Mamma: Försökte du ringa mig?
Daniel: Japp. Skulle säga åt dig att inte dricka mer vin.

Jag är snäll mot min mor.