Nyckelord

jonas gardell

Besöker

Jag har precis kommit hem från jobbet, och alldeles nyss utspelade sig en liten händelse som jag tänkte berätta om.

Till och från jobbet åker jag pendeltåg, ungefär en halvtimme enkel resa. Alltid med hörlurar i öronen. Så eventuella kärleksförklaringar från folk i närheten hör jag inte. När jag inte lyssnar på musik så lyssnar jag på podcasts, och idag var en typisk podcast-dag. Jag lyssnade på Jonas Gardells sommarprat från ett par veckor sen.

Han hade precis berättat att man inte ska vara rädd för vad folk ska tycka när det bröts för lite pausmusik. Och värt att nämna är att när det kommer till podcasts så är oftast ljudet minimalt. Vilket kräver att man höjer volymen till typ 95% av max.

Precis innan jag ska gå av pendeltåget, och står tillsammans med resten av en knäpptyst vagn sekunderna innan dörrarna öppnas. Då fullkomligt DUNDRAR Sean Banans ”Copacabanana” ur hörlurarna, varav jag kastar mig efter telefonen för att sänka. Absolut ingen ”jag skiter i vad folk tycker”-känsla i den här kroppen.

Gardell skulle ha skämts.

Igår fick jag en bok som jag beställt. För första gången på flera år fick jag den där känslan där man längtar tills man kan sätta sig ned och läsa den. Det är väldigt sällsynt när det gäller mig och böcker. Men när jag hade plockat in alla matvaror i kylen, fått lite skäll av Kompis och gjort allt annat jag brukar göra när jag kommer hem, så satte jag mig i soffan och började läsa. Och inom kort var boken slut. Den är visserligen inte så tjock, men jag har aldrig läst ut en bok på en kväll förut. Så bra var den.

Boken var ”Jenny” av Jonas Gardell. Och då tror ni kanske att det är en kavalkad av Jonas sedvanliga obscena utsvävningar, men det är det inte. Det är tredje och sista delen i hans bokserie inspirerad av sin egen uppväxt, och handlar om Juha och Jenny. Juha är klassens clown som ständigt försöker vinna kompisar genom att dra vitsar. Och Jenny är den som alla tycker är konstig, och som ingen vill vara vän med. Förutom Juha.

Den första boken i serien heter ”En komikers uppväxt”, och är faktiskt den bästa bok jag någonsin läst. Mycket för att jag känner igen mig så väl. Miljöerna, personerna. De fanns där även för mig. Nummer två heter ”Ett ufo gör entré”, och då är det högstadiet som gäller. Och nu är det alltså ”Jenny” som är den tredje, och handlar om vad som hände med henne några kvällar innan skolavslutningen.

Hemskt. Men väldigt läsvärt. Läs hela serien vettja. Hur bra som helst.