Nyckelord

glädje

Besöker

Det senaste året har jag känt att jag har tappat det, bloggmässigt. Kan inte skriva längre. Kommer inte på saker. Tappat all inspiration. Har konstant hjärndimma. Min blogg har blivit en 7-årskrisande ko som ätit för mycket skräpmat och blivit så fet att hon omöjligt kan användas till att göra hamburgare av, men ändå vill ingen avsluta eländet utan hon får självdö när hon själv behagar.

Kanske bloggens bästa metafor.

MEN! Idag var jag med om nånting underbart. Jag var påväg till jobbet, och hade precis klivit av pendeltåget för att byta till buss (egentligen tar det bara fem-tio minuter att gå, men jag är lat och jobbar på hjärtinfarkten). Extremt trött, med kraftigt ovårdat utseende rent generellt, och lyssnandes på Filip och Fredriks podcast skulle jag precis runda en farbror när någon ropade bakom mig.

”Ursäkta! Ursäkta!”

Min första tanke var att jag har tappat nånting. Minns att jag tänkte ”men hörlurarna sitter ju i öronen?” innan jag vände mig om. Där stod en tjej, gissningsvis jämnårig eller några år yngre, och berättade att hon känner igen mig från min blogg och bara var tvungen att gå fram och säga att hon tycker den (och jag?) är grym.

Jag blev superglad! Jag tackade flera gånger, men på klassiskt jantelagsmanér drog jag direkt ner byxorna på mig själv och sa att jag trodde den var dålig nu för tiden, men hon försäkrade om att så var inte fallet, även om jag inte bloggar lika ofta. Sedan gick hon igen, och jag stod kvar med en värme i bröstet.

Galet. Jag inser väl att rätt sak att säga är att jag får höra sånt här hela tiden, eftersom jag är en sådan elit-bloggare med miljoner skrikande fans, men… nä. Det händer att man får höra fina saker i kommentarsfältet och på diverse communities, men jag har nog aldrig varit med om att någon sagt något liknande såhär i verkliga livet. Awesome! Nu ska jag få hybris, gå omkring i fjäderboa och bara peka på saker jag vill ha. Fall på knä, undersåtar!

Om du läser detta, o okända tjej: Det var genuin glädje som infann sig i min späda manskropp! Tack för det!

Igår kom jag att tänka på en sak som gjorde mig lite ledsen. Det var en sån där sak som bara ploppar upp i huvudet ibland; som man inte vet varifrån den kommer. Men plötsligt stod jag och tänkte på min ex-flickvän Dorthe, och den senaste gången jag var glad.

Och det var ju en rätt hemsk sak att inse. Jag har inte varit riktigt glad – sådär sprudlande, hoppfullt, livet-är-härligt-glad – på mycket mycket länge.

Jag minns det i alla fall väldigt väl; det var julen 2010. Dorthe hade åkt hem till sina föräldrar över helgen, och sen kom hon tillbaka för att ha julklappsutdelning med mig. Jag hade köpt den absolut tramsigaste julklappen i mänsklighetens historia. Jag känner mig som Mr Bean när jag tänker tillbaka på det. Ett jävla pussel. Men nu hade flickvännen i fråga visserligen berättat flera gånger hur mycket hon älskade att lägga pussel, och då hade då Daniel Bean minsann varit och köpt ett mastodontpussel på en sådär 4000 bitar. Allt för hennes njutning, och för att hon skulle ha att göra ett tag.

Själv hade jag ingen aning om vad jag skulle få, men nog blev jag glad som en speleman när jag öppnade mitt paket och fick se det senaste Super Mario-spelet till Nintendo Wii. Jag må vara en tv-spelsnörd av stora mått, men det var inte det som var grejen. Grejen var gemenskapen. Jag visste att jag hade massor av spelande tillsammans att se fram emot, det var nånting fint som bara vi hade tillsammans. Vi liksom satte oss ned och spelade flera timmar i sträck, hjälptes åt att ta oss igenom banorna, och peppade varann. Vilket team vi var, när det gällde Super Mario.

Jag har nog aldrig varit så arg på ett spel förut. Stackars Dorthe blev rädd för mig flera gånger, där jag spottade och svor. Hon visste nog inte att det gick att använda könsord i såna kombinationer. Men faktum kvarstår att jag var väldigt lycklig under de där stunderna.