Nyckelord

Gastric Bypass

Besöker

Jag blir så fruktansvärt trött. Det verkar på senare år som att den undersökande journalistiken på TV har fått all sin inspiration från kvällspressen. Tidigare handlade det om att avslöja skandaler. Nu har det blivit ännu ett ställe för folk att gnälla på.

Kalla Fakta på TV4 handlar ikväll om personer som genomgått en Gastric Bypass-operation. Dvs att man kopplar förbi en stor del av magsäcken på överviktiga människor, för att på så sätt göra så det inte får plats lika mycket mat däri, med resultat: extremt snabb viktnedgång. Nu gråter folk ut i TV för att de inte blev nöjda med operationen. En stackars tös var t.ex. väldigt missnöjd med att hon hade mycket överflödig hud efteråt. Jisses. Vad trodde hon? Går man ner i vikt med en rasande fart hänger inte huden med. Vóilà! Sjukvården borde, om något, införa IQ-test före såna här ingrepp.

Det är så tröttsamt med hela den här grejen att överviktiga människor är offer. Det är inte deras fel att de är tjocka. De är födda såna. De vaknade upp en dag och var feta. De har allihopa problem med sköldkörteln, eller har medfödda genetiska fel som gör så att de går upp ett kilo om de äter en dillkvist. Det har ingenting med de enorma mängder skräpmat de stoppat i sig genom åren att göra, eller att deras största fysiska ansträngning varit när fjärrkontrollen låg lite längre bort än vanligt.

Ledsen att behöva säga det, men det finns inga genvägar. Förbruka mer kalorier än du äter, så går du ner i vikt. Så funkar det. Träna eller ät mindre, helst bådadera. Ingen har sagt att det är lätt, men det är det man måste förmå sig att göra. Väljer man istället att ta den lätta vägen, och operera bort fetman – ja, då får man acceptera att det kanske inte blir helt lyckat på alla punkter. De har själva valt detta för att de inte orkat förändra sin livsstil; svensk sjukvård har inte tvingat på dem nånting.

Trams är vad det är.