Nyckelord

Eurovision song contest

Besöker

Så har det blivit dags för det årliga livebloggandet av Eurovision Song Contest. Kanske är jag världens ende straighta man som både tycker om ESC och äger Sex and the City-boxen, men det må så vara i så fall. De närmaste timmarna tänkte jag alltså blogga om aftonen, de förmodligen vidriga bidragen, och allt runt omkring. Väl mött!

Då kör vi, som de brukar säga. Det är inte utan att man känner sig lite som Edward af Sillén. Fast med mycket färre följare.

20:55 – Nu är det alltså bara fem minuter kvar, och undertecknad ligger i soffan, redo att ta in kvällens alla kulturella intryck. På mig har jag en grå t-shirt och jeans. Och svarta boxers. Och svarta strumpor. Och så ett skärp också.

escaftonen

21:00 – Iiiih, nu börjar det!!!!111 Ivrig som en liten skolflicka. Vi får direkt veta att Sverige är favorittippade, något jag blir väldigt förvånad över. Jag tror inte att vi kommer över plats 10. Troligen under 15. Men så är jag ju en bitter jävel också.

21:05 – Alla tävlande går in, som nån slags OS-invigning.

21:08 – Åh, en kvinna med skägg! Det verkar lovande.

21:10 – Vi välkomnas av tre personer. En typisk danskdjävul, en modelltös, och så… Henrik Lundqvist, hockeymålvakten?

Bidragen!

1. Ukraina – Först har vi en hamster i ett stort hjul som distraktion. Då skulle man ju kunna tro att detta är för att låten är sjukt dålig, men… Helt okej faktiskt. Jag gillar refrängen! Resten är väl sådär. Men på det stora hela… Not bad.

2. Vitryssland – Isch vilken sliskig jäkel. Och ja, vad är det här egentligen? Nåt soul-liknande kanske? Jag är visserligen sämst på genrer. Fanns Pissdåligt som genre hade det i alla fall platsat.

3. Azerbajdzjan – Missade halva låten eftersom jag behövde googla fram hur man stavar till landet (seriöst, nös de när de namngav det?). Men nu så! Verkar vara poppis med akrobater i bakgrunden för att liva upp det hela, men mig lurar de inte. Dåligt och intetsägande!

4. Island – Pollapönk, vilket fantastiskt vackert namn. Nu vet jag vad jag ska döpa mina framtida barn till (ja, allihop). Verkar vara kvällens första tramsbidrag, men det är fortfarande bättre än de två senaste. Lite fart i låten, då blir man ju åtminstone glad. ”Popopopopopopopopopo” sjunger de; lite som hackspetten på julafton.

5. Norge – Kommer inte ens på nåt att säga, detta är inte alls min grej. Intetsägande ballad; det brukar vara rätt många såna. Nästa!

6. Rumänien – En duett mellan två icke-tiggare. Lite disco sådär, det gillar ju jag. Men förvånansvärt dåligt ändå. Och superfalskt, åtminstone från tjejen.

7. Armenien – Nån sorts powerballad, lite småbra. Men det blir inte mer än en tvåa. Jag börjar känna mig lite väl cynisk nu.

8. Montenegro – … Och ja, det är samma ska här. JAG GILLAR INTE BALLADER! Första gången Montenegro är med, och de förklarar redan varför de inte kommit med förrän nu. Men pluspoäng för isdansösen! Det hade blivit en överkryssad Daniel annars.

9. Polen – Korta kjolar, stora byster och flätor, äntligen blir det lite fason på den här tävlingen. Synd bara att själva låten är ett SKÄMT! Hör ni det? ETT SKÄMT! Är det ens musik? Låter mer som nåt fotbollssupportrar skriker från läktaren. Det hade blivit en överkryssad Daniel, men… eh… jag har ingen. Trodde inte att nåt skulle vara så dåligt. Förlåt. Ska fixa till nästa år!

10. Grekland – Nu börjar jag bli rejält pissnödig, kan jag meddela. Hinner inte springa. Livet som livebloggare är hårt ska ni veta! Här har vi i alla fall lite disco med trumpeter och sånt. Och, eh, en man som hoppar studsmatta i bakgrunden. Sen börjar alla hoppa, och det var inte så genomtänkt eftersom anfådd sång inte är så hett.

11. Österrike – Skäggiga damen! Aldrig varit så förvirrad över någons könstillhörighet förut (enter tusen kommentarer om att könet inte spelar nån roll). Häftigt i alla fall. Bidraget låter, precis som kommentatorerna säger, precis som ett James Bond-intro. Ser kvinnliga siluetter och pistoler framför mig. Helt okej ändå.

12. Tyskland – Tyskt ompa-ompa, se där ja! När kommer tuban? Men jag tyckte faktiskt att det var lite bra. Påminner om Pink (artisten, inte kroppsvätskan) både till utseendet och sångrösten. Plus att dragspelstjejen var söt.

PAUS: 22.00 – Nu blir det lite andrum, då passar jag på att forcera ut urin från penismynningen en stund.

SLUT PÅ PAUS: 22.04 – Historiens kortaste jävla paus. Nåja, tvätta händerna får jag göra en annan gång… Skojar bara. Eller? Jorå… Eller?

13. Sverige – Man har ju lärt sig att åtminstone inte hata den här låten. Det må vara en ballad, men den är okej. Med tanke på att vi har nått hälften av bidragen nu så kanske jag får äta upp det här med vår bottenplacering. Men alla bra grejer kanske kommer.

14. Frankrike – Vem vill tippa på att de sjunger på franska? Herrejävlar, lär er engelska någon gång! Eller de kanske får stryk, böter och fängelse i två och ett halvt år om de sjunger på något annat språk. Jag vet inte. En låt om mustascher är det i alla fall, innovativt värre. Fart i den här låten. Tramsig som jag är tyckte jag att detta var bäst hittills. Lite skämmigt sådär. 🙁

15. Ryssland – Holy fuck, är det en eller två tjejer? Deras hår sitter ihop! Är det en spegel? Mindfuck. Det är för övrigt inte okej att bua åt ett bidrag bara för att man inte gillar landet, vilket tydligen hände i semifinalen. Nej, istället ska vi välkomna våra framtida ryska överordnade (snart har de väl erövrat hela världen)! Schtrattsvettja tåvarisch! … Just ja, bidraget var det. Det är rätt okej.

16. Italien – Lite poprockdiscogrejsigt. Synd att musiken överröstar sången bara. Men ändå en ganska cool låt på nåt vis, de har lite spännande kombinationer av riff. Den här låten växer för mig. En stark trea, så det får bli en fyra eftersom jag varit så negativ annars.

17. Slovenien – En flöjtist. EN FLÖJTIST, PETER! Ingen kommer att förstå den referensen. Hon kör i alla fall hårt med tvärflöjten, fast… nej. Typ tre toner och sen håller hon bara i den. Tease! Nah, detta var intetsägande. Men jag har hört värre.

18. Finland – Nyyy jävla sig så ska finland sunga sig lite och såna krej. E pra vetty! Och alla är svartklädda, för tankarna till Absolut Kroumata 9. Låten var i alla fall himla bra tyckte jag. Lite… The Killers typ? Den här halvleken har varit klart bättre än den första.

19. Spanien – … Men så blir det såna här FULLSTÄNDIGT sömnframkallande ballader igen. Nej, Spanien, nej! NEJ!!!

20. Schweiz – Visslande män iförda västar. Han sjunger på en så konstig accent att jag inte ens vet om det är engelska eller nåt annat. Man hör nåt ord här och där, men så återgår det till jibberish igen. Duktig på fiolen är han iaf. Men låten var väl högst medioker.

21. Ungern – Skitungern! Hehe. Där var jag fyndig. Oj, det hela börjar som en trist ballad (igen) men så plötsligt far han ur stolen och så blir tempot ett helt annat. Den biten var bra, verserna mindre bra. Vet inte vad jag ska tycka. Refrängen är en stark fyra, resten en tvåa… Det blir således en trea.

22. Malta – Lägereldsmusik. Låter som valfri låt av Olsen Brothers (som för övrigt grät ut i media för att de inte fick framföra något som pausunderhållning). Så tråkigt att jag gick och blandade dip istället.

23. Danmark – Allt som innehåller textraden ”Scobeedobeedapdap” borde automatiskt diskvalificeras. Det är nästan lika illa som ”throw your hands in the air like you just don’t care”. Fy fan. Låter som typ Aaron Carter eller Jackson Five eller nåt. Me no like.

24. Nederländerna – En tvekönad duett, blir ett tufft sound. Kan inte sätta fingret på vad det påminner om. Jag gillade! Det blev en tyst sekund innan sista refrängen; publiken trodde det var slut och började jubla. Ha!

25. San Marino – Första gången de är med. Lät som introt till Arkiv X ett tag där. Och tydligen Anja Pärsson på scen. Tyvärr sjunger hon lite falskt, och ännu en sån där hemsk generell låt som man glömt bort efter några sekunder. Fina tänder förresten, går de att få i vitt också?

26. Storbritannien – Sista bidraget! Herregud. Ja, jag vet inte vad det är för genre direkt. En tös som stampar omkring iförd nån pälsväst. Ganska okej är det i alla fall, antar jag.

Röstningsdags!

23.03 – Nu är slussarna, som de alltid envisas med att kalla det, öppna. Själv ska jag spendera en årslön på skäggiga damen! Eller nja. Jag hejar nog på Ukraina, Frankrike, Italien, Finland eller möjligen Ungern. Polen är helt klart sämst, trots brösten de försökte locka med.

23.11 – Pausunderhållning! Män som sjunger och spelar munspel på höga stegar. Jämfört med Sveriges roliga grejer förra året måste väl ändå detta framstå som rena skiten? Haha. Fy vad dåligt. Förvirrade applåder efteråt.

23.15 – Nu blir det nån slags sång om siffran 12. Fattar inte. Vadå 12? Har jag missat nåt här?

23.26 – Jaha. Man kan få 12 poäng som högst. Nu fattar jag. Bara en halvtimme senare än alla andra, så det får man ju se som godkänt. Nu är det i alla fall en sketch som Eurovisions historia. Lite småkul!

23.33 – Hmm… De pratar med folk i greenroom, och bjuder dem på mat. Hur länge har inte den där maten stått? Snacka om matförgiftning deluxe. Säkert ett danskt knep för att vinna på walk-over.

23.44 – Haha, Azerbajdzjan ger sin tolva till Ryssland. Sämsta låten i hela tävlingen. Så jäkla tragiskt kompisröstande, och hela publiken buar.

23.56 – Frankrike ska redovisa sina röster och pratar franska i en kvart. Ingen förstår. Sverige ligger för övrigt etta just nu. Verkar ju gå bättre än jag trott, detta.

00.03 – Sverige ger alltså sin tolva till Österrike. Nu låter jag väl som en näthatare och rasist och allt möjligt, men det är SÅ VÄNTAT! PK-landet nummer ett. Hon är spännande, men låten är fortfarande inte särskilt bra.

00.10 – Verkar som att fler tänker likadant, och Österrike drar ifrån. Alltså. Det är ju ett positivt statement för, typ, transpersoners status i samhället. Jag säger inget annat. Men låten var. Inte. Så. Bra.

00.22 – Österrike tar hem hela klabbet! Sverige kommer trea. Fortfarande: Jag tycker att det är musiken och inte politiken som ska styra, så jag hoppas att folk röstade för att de faktiskt gillade låten. Men det är ju politik runt en god sak, så det blir nog bra. Eller vad säger ni?

Tack för mig och denna makalösa afton, typ. Nu måste jag få lite skönhetssömn. God natt, så ses vi nästa år! … Eller nästa gång jag bloggar. Ja.

Som ni säkert vet tillhör jag ju de få straighta män i världen som på fullaste allvar tycker att Eurovision Song Contest är roligt. Och ikväll är det då dags, efter flera månaders ivrigt vankande av och an. Okej, kanske inte, men ett par dagars tyckande att det ska bli kul, i alla fall.

Såeh… Då kör vi!

21.00 – Det hela börjar vackert med något form av kollage från Sveriges alla hörn, följt av hur Zlatan stolt presenterar Malmö för alla oinvigda. Sedan, ackompanjerat av en kastratkör eller liknande, spatserar alla länder in med respektive flagga i händerna. Jag trodde detta var Eurovision Song Contest och inte OS?

21.09 – Nu kommer Petra Mede in, iförd nån slags illrosa gardin. Hon kör på med den mest övertydliga överklassengelska som världen nånsin skådat, och förklarar lite förhållningsregler och krystade skämt. Sedan kommer alltsammans på franska, eftersom fransmännen inte lärt sig världsspråket i år heller.

Ålrajt, nu börjar låtarna!

1. Frankrike – En Tina Turner-variant som stönar fram nånting av outforskad genre medan hon smeker sin ack så sargade (eller okej, det vet jag ingenting om) kropp. Jag vet inte riktigt; det känns inte som att låten sätter igång nån gång.

2. Litauen – Påminner lite om ”My Star”, Lettlands bidrag från 2000. Fast dåligt, då. Och nä, han verkar inte börja flyga trots allt flaxande med armarna.

3. Moldavien – Hennes klänning lyser! Den ser ut som ETs hjärta. Efter ett tag börjar det blixtra, samtidigt som vitklädda dansare hoppar tokiga i bakgrunden. Låten är dock väldigt intetsägande, som jag anar att de flesta bidragen kommer att bli. Det finns några mer kraftfulla moment, men… nä.

4. Finland – Um… Katy Perry i brudklänning? Lite fart och grejer, det är ju trots allt rätt uppfriskande i såna här sammanhang. Så… helt okej! Och i slutet är det två tjejer som hånglar. Det är skojigt, speciellt eftersom halva Europa rasar på grund av det, även om jag personligen inte har någon thing för lesbianer av den anledningen.

5. Spanien – Spansk rock, kind of. Glatt! Och… inte så mycket mer. Men helt okej.

6. Belgien – ”Åh, nu blir det Ballad 3000” var min spontana tanke, som jag också stönade ut i rummet. Också… Fina tänder. Går de att få i vitt också? Hur som helst: Även om låten sätter igång till 4 bpm istället för 2 så… Nä.

7. Estland – Okej, jag som i min enfald trodde att det kunde bli mer balladigt. Nu har jag dock hört den här låten några gånger förut; på genrep och så. Så jag kan inte såga den totalt, den har blivit pyttelite bra. Om jag inte vore så PK kunde jag skämta om att hon är gravid och ska förlisa snart. Fattar ni? Förlisa! … Nä okej. Förlåt.

8. Vitryssland – Jag kan inte riktigt placera genren. Den går typ likadant hela tiden. Det är en stor discokula i mitten av scenen, men inte tusan är väl detta disco?

9. Malta – Låten börjar med karaoke, där publiken får lära sig att sjunga ”Oh, oh”. Svåra saker. Sedan följer faktiskt resten av texten också, på storskärm i bakgrunden. Ja, låten är lite småmysig faktiskt.

10. Ryssland – Hon ser ut som en hund kombinerat med prinsesstårta. Småfin låt ändå, faktiskt!

11. Tyskland – Lite action i eurodiscoform, sånt gillar ju jag, tramsig som jag är. Påminner lite om Aviciis Siluettes. Bra skit!

12. Armenien – Skeppsbruten armenier med snusnäsduk i bakfickan söker fru. Väldig nasal smörsång, det tycker pappa ICKE om.

PAUS – 22:02 – Nu är det halvtid, typ. Innan det här började så sa jag, citat, ”om den där vidriga, feta, vad hon nu heter, som pratar engelska, ska vara med då kommer jag att kräkas rakt ut.” Och här är hon: Lynda Woodruff, AKA Sarah Dawn Finer. Fullständigt VIDRIG! När det är slut försäkrar de att hon kommer att komma tillbaka senare i afton. Varför kan man inte få slippa henne för en kväll? 🙁

13. Nederländerna – Anouk sjunger, det är ju nästan en kändis. Tyvärr låter bidraget som en blandning av dålig filmmusik och nån slags nationalsång.

14. Rumänien – Wtf. En kastrat-operasångare som galer medan både män och kvinnor i färgade kroppsstrumpor hjular runt på scenen… Nä.

15. Storbritannien – Bonnie Tyler var… Bonnie Tyler.

16. Sverige – Jag brukar vara patriotisk, men det här är sämre än vanligt. Jag tippar på att vi kommer i bottom 10. Ylandet i refrängen… YLANDET! En extra poäng för att det är Sverige, i övrigt: Inte jättebra.

17. Ungern – Åh, är det Mora träsk som tagit sig hit? Som nån slags vaggvisa, med tecknade figurer i bakgrunden också. Hur ska sånt här kunna vinna?

18. Danmark – Här kommer de vinsttippade! Och det kan jag ju faktiskt förstå, tro’t eller ej. Lite irländskt. Detta var ganska bra.

19. Island – Han ser ut som en viking. Det balladigaste som balladguden nånsin balladat fram, i stort sett. ”Jega lif, jega lif, bleth lir thith thoooth thhuurth”.

20. Azerbajdzjan – Ja, jag fick googla stavningen på landet. Och det är fruktansvärt balladigt, IGEN.

21. Grekland – Det börjar med en farbror i byxor med ett band i kjolar som sjunger grekisk folkmusik, vilket inom kort eskalerar i ompa-ompa-rock med dragspel och hela kitet. Hurra!

22. Ukraina – En jättelik man bär fram tjejen som sätter igång att gapa. Jag är ledsen för upprepandet, men det är… balladigt. Alldeles för balladigt för min smak. Men pluspoäng för jätten.

23. Italien – Generisk tråkig ballad #521390. Slumpad av nån generator, kan jag tänka mig.

24. Norge – Åhå, här har vi faktiskt en artist som jag har på Spotify, det bådar gott. Och japp. Mucho bra! Lite elektroniskt och häftigt. Tävlingens bästa bidrag hittills! Vem hade trott det?

25. Georgien – Här har vi TVÅ balladfantaster som håller handen och blundar och har sig. Orkar inte ens skriva mer.

26. Irland – Pojkbandsaktigt, och han ser ut som en skumraskförsäljare. Doatjejerna var väl det roligaste med låten.

Det var alla!

23.02 – Nu är det slut på bidragen, och det har nog aldrig varit så mycket lugna låtar (för att inte skriva ordet ”ballad” en gång till, fast nu har jag ju gjort det ändå, well piss) förut. Nåväl.

23.11 – Loreen sjunger ett medley av hennes nya låtar och bevisar att Euphoria bara var en one hit wonder. Och vad har backupdansarna på sig? Overaller? Är det KTH eller Sveriges Förenade Bilmekaniker som hälsar på? Sedan byter de kläder och ser ut som kejsarens livvakter i Star Wars.

23.21 – En liten sketch om svenskar som faktiskt var rolig!

23.24 – Sen börjar Petra Mede sjunga och plötsligt är jag suicidal igen.

23.29 – … Fast det var ju lite roligt ändå.

23.36 – Eric Saade tittar ner i sina manuskort och sedan blir det mer Sarah Dawn Finer. 🙁 🙁 🙁

23.50 – Nu redovisas rösterna för fulla muggar. Själv har jag suttit på toaletten fram till nu. Inlagda vitlöksklyftor och oliver var inte nådigt.

00.02 – Eric Saade slår rekord i töntighet. ”#beautifulgirl” och smygreklam för sin nya singel? Tramsbyxa!

00.24 – Röstningen är avslutad, Danmark vann, och Sverige hamnade på en ohedrande fjortondeplats. Hihi!

00.28 – Sådär ja! Nu lyssnar vi på vinnarlåten igen. Detta var ju en trevlig afton, förutom att jag sket vatten. God natt, Sverige!

Ikväll är det Eurovision Song Contest, och vad händer då? Förutom att Christer Björkman mysrunkar åt sin egen makt, och 98% av Sveriges befolkning äter tacos till middag.

Jo! Undertecknad har en traditionsenlig liveblogg-afton, till spektaklet. Häng med!

Som ni säkert vet tillhör jag ju de få straighta män i världen som på fullaste allvar tycker att Eurovision Song Contest är roligt. Och ikväll är det då dags, efter flera månaders ivrigt vankande av och an. Okej, kanske inte, men ett par dagars tyckande att det ska bli kul, i alla fall.

Under kvällen kommer jag, givetvis följd av miljoner läsare där ute, att liveblogga om det hela. Häng med!

Intro

21.00 – Det första jag möts av är nyheten att man inte kan få slippa Gina Dirawis hemska dialekt ens för denna kväll, för hon är bisittare i den svenska studion. Jahapp.

21.01 – Inom några sekunder följer inhemsk Azerbajdzjan-dans. Mustaschprydda farbröder i klänningar alltså.

21.06 – Ett par börjar sjunga någon sorts ballad. Jag gissar att detta är vinnarlåten från förra året; jag känner nämligen igen den. Däremot lider jag av Alzheimers light, så jag minns inte mer än så.

21.07 – Låten var superkort, det var otippat. Nåja. Detta måste vara första gången det är två kvinnor som leder programmet, det brukar ju annars vara ett par. Var ska man skicka det arga brevet?

21.11 – De berättar att nytt för i år är att man inte kan rösta förrän alla bidrag har spelats. Har det inte alltid varit så?! Sjukt annars.

Låtarna (betyg är av fem möjliga)

1. Storbritannien – En av nationerna som alltid får vara med oavsett placering startar med en Johnny Cash-liknande farbror i mörktonat hår. Medelhavsinspirerad smörsång, typ. Spännande fyrverkerier, men annars extremt intetsägande.

2. Ungern – Lite Savage Garden-aktigt sound, rätt mysigt faktiskt. Rockigt, poppigt, bra.

3. Albanien – Åh, en kvinna med dreads lindade som en boll längst upp på huvudet. Det var inte vackert. Annars är det en långsam låt på det egna språket; sorgligt men sant så brukar det göra det ganska ointressant. Och det är samma här. Men en fin pipa hade hon iaf. Då menar jag rösten alltså, inget naket. Hur som helst, imponerade att gapa sådär utan att rösten spricker.

4. Litauen – En ung man som står i ögonbindel och sjunger om att kärleken är blind. Till en början är det ballad, sedan sliter han av sig bindeln och då blir det plötsligt gaydisco! Han gör en frivolt och börjar jucka i luften. Jamen… varför inte? Lite Jamiroquai-sound, fast sämre.

5. Bosnien & Hercegovina – Nu är det en kvinna på ett piano, med en allmän smörsång. Det handlar säkert om kärlek och är jättefint, allting. Kvällens första spontana gäspning kom under låten. Det är inget bra betyg.

6. Ryssland – De ryska gummorna som är våra största konkurrenter. Visst är det gulligt, men att spela på gullighet gör mig lite anti. Men okej, låten framkallar ett och annat leende. Fyra pensionärer som sjunger en blandning av disco och folkmusik, och förmedlar att det är ”party för alla”. Men det är inte mer än så, jag hoppas att folk inser det. Dock får jag en obehaglig känsla av att låten kommer att ta hem hela klabbet.

7. Island – Två isländska modeller. Äckligt snygga är de. Låten handlar mest om olika stämmor, men det är faktiskt skapligt.

8. Cypern – Lite Lady Gaga-varning, bara mer tuggummi. Sen tycker jag att hon sjunger med lite väl mörk röst hela tiden. Någon som minns Dana International? Nåja, låten är bra, jag gillar ju sån här skit.

 9. Frankrike – Som vanligt är bidraget på franska, det skulle väl bli våldsamma upplopp och uppeldande av bilar på gatorna annars. TÄNK om de skulle behöva inse att resten av världen har engelska som världsspråk?! Det är en trevlig asiatisk kvinna som blir buren av muskulösa manliga slavar. Låten är inget jag kommer minnas om några minuter. Dock klart bättre än Frankrikes genomsnittliga bidrag.

10. Italien – Herregud, jag trodde Amy Winehouse var död? Det både ser ut och låter som henne. Jazzigt och glamouröst, typ. Väldigt medryckande refräng.

11. Estland – Jag trodde det var Estland och Lettland som skulle uppträda tillsammans, men det visade sig vara låten som hette ”Ott Lepland”. Fail på mig. Tyckte först att det var en allmän smörsång som så mycket annat, men den visade sig vara ganska stark. Synd att man inte vet vad han sjunger om.

12. Norge – Kommentatorerna säger att detta är ”Norges Eric Saade” som om det vore något bra. Fast låten är riktigt bra, svenskskriven dessutom. Lite tryck i den.

13. Azerbajdzjan – En kvinna står bland dimmorna. Läppar med silikon tillräckligt för ett par D-kupor har hon. Det är ännu mer sånt där gapande och skrikande i balladversion, har svårt för sånt. Ledsen. Trist att de inte har något bättre att komma med såhär på hemmaplan.

14. Rumänien – Moonwalk med säckpipa, det var något nytt. Annars… nej. Det är musikvärldens motsvarighet till en grekisk strandraggare.

15. Danmark – Hon ser ut att vara 15 år och är iklädd uniform och akustisk gitarr. Danmarks svar på Anna Bergendahl tror jag. Lite småbra sådär.

16. Grekland – Troschock inom några sekunder, det är bra jobbat. Resultatet i en för kort klänning och ett för högt hopp. Det är hur som helst typiskt grekiskt, ungefär som Antique.

17. Sverige – Sverige! Jag är förmodligen lite patriotisk, men jag tycker faktiskt att detta är vår bästa låt på många år. Blir alltid lite nojig över att det ska bli plötslig nervositetskräkning på scenen, men Loreen skötte sig utmärkt. Mest jubel av bidragen hittills dessutom, detta kan bli bra.

18. Turkiet – Det låter som något en kobra skulle kunna dansa upp ur en kruka åt. Är allergisk mot sånt här.

19. Spanien – Don’t cry for me Argentina-varning. Ballad igen alltså. Jag tror att vissa länder måste lära sig att ballader sällan fungerar längre. Visserligen är denna bättre än genomsnittet, men ingen vinnare.

20. Tyskland – Byxorna är skrämmande lika hans hudfärg. Trodde för en sekund att han stod utan byxor, likt ett barn som vill bli torkad. Här har vi iaf något pojkbandsliknande Takida-crap. Det var okej.

21. Malta – De har en låtsas-DJ på scen som mest dansar omkring. Annars är det allmänt poppigt och har ett skönt elgitarrsound i bakgrunden. Mycket märklig dans dock, när de vickar på hälarna sådär.

22. Makedonien – ”Grattis, tävlingens sämsta bidrag. Alla är helt svartklädda, och sångerskan kör nån slags opera-freestyle” var vad jag tänkte skriva. Sen ändrades plötsligt hela låten om till rock, och ganska tung sådan. Okej, inte tung om man jämför med grindcore, men tung om man jämför med hur den började. Blev riktigt bra till slut! Fast sångerskan passade inte in.

23. Irland – Usch, de hemska tvillingarna Jedward är tillbaka. De ser ut ungefär som någon av David Bowies olika perioder, fast delat på två. Riddarrustningar av latex är inne i år, sägs det. Tyvärr får man väl erkänna, precis som förra gången, att låten fastnar. Men inte är den bra för det.

24. Serbien – Jag tycker att Serbien har samma slags låtar år efter år. Alltid någon tragedi i balladform, framförd av en man eller kvinna i kostym. Det är visserligen fint fiolspel och hela det köret, men jag vill ha mer drag i det hela.

25. Ukraina – Är det Eurovision eller är det ”välkommen till Honolulu”? Jag bara väntar på att hon ska ta fram en Lei och hänga runt min hals. Hon ser väldigt Hawaiiansk ut alltså. Men låten är ganska bra. Mysig. Fin. Dock är det extremt obehagligt med dansarna iförda gimpsuits i bakgrunden.

26. Moldavien – Aftonens sista bidrag. Är det jag eller har Moldavien alltid trumpeter och partystämning i sina låtar? Låter precis som Zdob si Zdub från några år sedan. Om någon nu minns dem. De som hade farmorn som spelade trumma. Denna gång utan farmor men med fem lättklädda kvinnliga dansare. Nåja. Här har vi musikmässigt ungefär samma sak, fast sämre. Så… ja. Det var dåligt.

Nu öppnar slussarna!

23.00 – Jag hatar att de alltid måste säga ”slussarna”. Det kanske ÄR telefonslussar, men kan de inte säga något annat en endaste gång? Nåväl, nu kan man rösta. Själv tänker jag inte göra det, men ändå. Jag tror hur som helst spontant att det står mellan Sverige, Ryssland och möjligen Norge. Allt beror på hur pass gulliga folk tycker att tanterna är bara för att de är gamla. Det är ju trots allt ingen vinnarlåt.

23.11 – Jag hatar att kommentatorerna måste babbla stup i ett. Jag vill höra vad de säger på riktigt, inte höra dem berätta anekdoter om melodifestivalen -83. Det är ungefär som Kalle Anka på julafton. Jag har hört Bengt Feldreichs dubbning så många gånger, jag vill höra hur det låter på riktigt!

23.14 – Andra snabbreprisen. Insåg just att Turkiets bidrag, om det varit på svenska, mycket väl skulle kunna vara sjunget av Sean Banan. Ja, det är på den nivån.

23.17 – Slussarna (ja, nu skrev jag det igen) är stängda, och rösterna ska räknas. Under tiden bjuds vi av en man som spelar ett okänt instrument medan folk runt honom går omkring med facklor. Jag vet inte, jag tror inte att jag kan bli imponerad av en mellanakt sedan Norge anordnade en Europa-omspännande flashmob när de arrangerade tävlingen 2010. Det var magiskt.

23.24 – Okej, den här mellanaktslåten var ganska bra. Varför kommer de inte med såna här låtar istället för skit? Då kanske de kan vinna.

23.27 – Jag FATTAR INTE hur folk kan sitta i TV, med hundra miljoner tittare, och vara så lugna. Hur mycket betablockerare har de tagit?

Röstningsdags

23.29 – Nu är det spännande.

23.33 – Kvällens första tolva till Sverige, och vi är just nu i ledning.

23.37 – Norge ligger fortfarande på noll. Det var otippat!

23.52 – Efter att hälften av länderna har röstat leder Sverige med 46 poäng. Detta ser ut att gå väldigt bra!

23.59 – Sveriges röster ska delas ut, och Sarah Dawn Finer kan inte uttala Azerbajdzjan. Jag vet inte om hon skämtar, men jag facepalmade. Det kan mycket väl vara så att det är menat som ett skämt, men Sverige ska inte hålla på med sådant. Minns väl hur det gick för Björn Gustafsson. Sverige visste att han skojade, resten av världen trodde att han var berusad.

00.05 – 33 länder har delat ut sina poäng, och vi leder fortfarande stort. Just nu med hisnande 70 poäng! Vi vinner!

00.06 – Mr Lordi från Finland, iförd sin demon-outfit, delar ut sina röster. Vi skrattar, resten av Europa är rädda.

00.10 – Poäng från samtliga länder UTOM Italien. Nu blir det till att spränga Colosseum.

00.12 – SVERIGE VINNER! Inget land kan gå om oss även om de får tolvor och vi får nollor. Episkt.

00.17 – Sverige är officiella vinnare, och det är underbara bilder som visas på televisionsmottagarapparaturen just nu.

00.22 – Loreen sjunger det vinnande bidraget igen. Nästa år blir det Eurovision i Stockholm, det var tretton år sen sist. Tack för i afton, kära barn!

Slut!

Låtarna då? Här är mina åsikter, för den som skulle vara intresserad.

1. Litauen: Mycket intetsägande. Låter som RnB som aldrig riktigt tar fart. Och jag som inte ens gillar RnB. 1/5

2. Israel: Låter som en halv-ABBA-historia från 70-talet. Men alltså… Hebreiska låter INTE bra när det sjungs. Jag är ledsen. Pluspoäng för bongotrummorna dock! 1,5/5

3. Frankrike: Som alla franska låtar alltid har varit, och troligen alltid kommer att vara, i den här tävlingen. En ensam dam som sjunger (på franska NATURLIGTVIS) en ballad som är jättetråkig. Jag hatar frankrike. 0,5/5

4. Sverige: Inte för att låta alltför partisk, men… Jag har verkligen lärt mig att tycka om den här låten. Malena skötte sig helt okej, men det var ett bättre framträdande och bättre ljudkvalitet i Sverige. Tror inte vi kommer ens i topp 5, tyvärr. Nåja. Jag fick iaf ståpäls! 5/5

5. Kroatien: Åh nej, nu är det smörsångarnas afton som har börjat. Kommer vara likadant runt hela medelhavsområdet, och sen kommer alla dessa länder rösta på varann så att nåt sånt äckel vinner till slut. Fy fan! Tjejen ser ut som hon lider av grav blodbrist dessutom. 0,5/5

6. Portugal: Oj, kvinnor med långkjol och dragspel, och män i hatt och väst med akustiska gitarrer. Ser ut som ett zigenarläger som kommit förbi. Inte för att det behöver vara något dåligt (måste tänka på att vara PK så inte SÄPO kommer och stänger ner bloggen). Låten sög för övrigt. Totalt intetsägande, förstår inte hur de ANDRA bidragen i landets final såg ut, om DETTA skit vann. 1/5

7. Island: Island brukar vara bra! … Fast nej. Suck. Ballader igen. Jag vill ha eurodisco som förra året. Fast sångerskan var söt och scensettingen mysig, och låten genomlidbar. Det går framåt! 3/5

8. Grekland: Samma stuk som Ukrainas bidrag (Ani Lorak – Shady lady) förra året, och det gillade jag ju. Synd att refrängen var så dålig bara. 2/5

9. Armenien: Inga och Anusch heter sångerskorna… De ser ut som draculas brudar. Men låten var helt okej. De får dessutom ett halvt poäng till för sättet de sa ”sister, here we go” på. 3,5/5

10. Ryssland: Ballader igen, och på främmande språk. Har så jäkla svårt för det. Refrängen var hyfsad iaf. Och jag gillar hur sångerskan blir gammal på porträtten i bakgrunden. 2,5/3

11. Azerbaijan: Bäst hittills, förutom Sverige. Lite Antique-aktigt sådär, det var fint. Och Arash tog fram sin lilla ukulele – eller vad det nu är – också, bara det ger ju lite pluspoäng. 3,5/5

12. Bosnien Herzegovina: Ganska intetsägande. Låter som en nationalsång. Vet inte ens vad jag ska säga längre, då är det ju rätt illa. Men bättre än det sämsta var det väl iaf. 2/5

13. Moldavien: Haha, låten heter ”hora din moldova”. Låter som något en moldavisk-svensk hallick skulle sagt. ”Hora, din moldav!” Detta var rätt bra dock. Påminner jättemycket om Wild dances som Ukraina vann med för några år sen. Lite fart i låten är det också, sånt är alltid kul. 4/5

14. Malta: En tjock kärring klädd i svart som står och sjunger en ballad. Det var ovanligt. Lite mysig var den dock. 3/5

15. Estland: Ganska mystisk och spännande låt, trots att den inte är på engelska. Det låter iaf bättre än hebreiska. Och hon var sjuuuuukt vacker. Plus för violinsolot. 3,5/5

16. Danmark: Ska tydligen påminna om Ronan Keating, och således mig, och det ger ju lite pluspoäng. Detta låter ungefär vad som spelas på någon svensk radiokanal. Inte min grej egentligen, men ändå lite bättre än genomsnittet i Eurovision. 3/5

17. Tyskland: Äntligen kommer årets tramsbidrag, som t.ex Spanien stod för förra året. Jag har en förkärlek för trams dock, så jag gillade det. Och Dita von Teese med ridpiska… Ja. 4,5/5

18. Turkiet: Typiskt turkiskt sound, fast av en belgisk tjej tydligen. Och hon sjunger med belgisk brytning. Det blir lite fel… men bra! Hett var det också. 4,5/5

19. Albanien: Jag gillar sånt här måste jag säga. Skönsjungande tjejer med discosound i bakgrunden. Och en blå man i bakgrunden som dansar… Eh. Nåja. Bra! 4/5

20. Norge: Lite näpen låt, men ändå bra. Och sångaren har helt klart bäst scennärvaro och kroppsspråk av alla tävlande. Förutom kanske Malena. 4/5

21. Ukraina: Jag gillar’t skarpt! Lite rock, lite lättklätt, lite trumsolo av sångerskan själv. Detta är nog närmast en femma av alla faktiskt. 4,5/5

22. Rumänien: ”The balkan girls”. Bleh. Kanske har blivit bortskämd av de senaste låtarna, men ändå… Vilket gäng tramsbyxor. Hon får dock ett halvt poäng extra för att hon lyckades snurra runt utan att kräkas. Bra jobbat! 1,5/5

23. Storbritannien: Andrew Lloyd Webber som komponerat, då vet man vilket stuk det är. Låter som ett förlorat stycke ur fantomen på operan. Ett rätt dåligt stycke också, så det kan man gott bränna upp. 1/5

24. Finland: Finnarna kör något helt annat än schlager som vanligt, men det är bara bra. Det gick ju bra med Lordi. Jag tyckte det var bra. Speciellt mellanspelet, det var sjukligt bra. 4,5/5

25. Spanien: Nä. Dåligt. Två svensk-greker som komponerat låten, och då är det klart att det låter grekiskt. Vet inte om det är bättre än spanskt iofs, så det kanske var något positivt. Dåligt var det iaf. 2/5

Genomsnittet för alla bidrag är: 2,8/5

Nu är det Eurovision Song Contest hörni. Precis som med Sex and the city är jag den enda straighta kille i världen som gillar det. Detta år är det med lite vemod i bröstet dock. Jag minns hur jag spenderade förra årets Eurovision, och det är lite tråkigt att det är ensamt i år.

Hur tror ni det går för Malena?