Nyckelord

debatt

Besöker

Här kommer ett litet utrymme för diskussion.

Nu är vi inne på år 2012 (efter Kristus) och det är fortfarande lagligt med offentlig rökning. Det är nånting som stör mig ofantligt. Människor som…

… Går några meter framför en när man är på väg någonstans, och bolmar som aldrig förr. Givetvis är det alltid motvind i dessa lägen, och för den stackars människa som går bakom – dvs mig – känns det som att bo granne med ett polskt kolkraftverk.

… Står och väntar på bussen, och tycker att det är en god idé att tända en cigarett eller två medan de står inne i busskuren.

… Fimpar bara millisekunder innan de sätter sig i tågvagnen, så att de hela resan luktar apa. De som reser i samma vagn tvingas vackert acceptera att personen är rökare, och rätta sig efter dennes fula ovanor.

Passiv rökning må vara mildare än att suga i sig giftet för egen maskin (även om vissa rapporter säger att det är ännu värre), men det är fortfarande direkt skadligt. Hur kan jag som icke-rökare vara tvungen att acceptera att folk går omkring och långsamt förgiftar mig? Om jag är allergisk mot t.ex jordnötter så kan jag ju helt enkelt låta bli att äta det. Men i det här fallet så står det ett gäng människor och tvångsmatar mig.

Om jag skulle få välja så skulle jag vilja att det infördes totalförbud mot rökning annat än på ens privata egendom och vissa dedikerade rökrutor/rökrum på arbetsplatser, restauranger och i stan.

Folk brukar dra jämförelsen med bilar som spottar ur sig giftiga avgaser. Ska vi förbjuda sånt också? Där blir mitt svar nej. Detta eftersom att man lägger stora resurser på mer miljövänliga sätt att färdas på, exempelvis via el eller biogas. Sen att det snarare har att göra med att oljan håller på att ta slut framför ren omtanke om naturen, det är en annan sak. Dessutom handlar det om vårt viktigaste transportmedel, inte ett njutningsmedel för folk som gillar cancer.

Vad tycker ni?

För några månader sedan skrev jag ett inlägg där jag klagade på folk som röker offentligt, och att jag av ren självbevarelsedrift borde ha rätt att gå fram och fimpa deras cigarett. Sen blev det en sjuhelsikes debatt.

Idag mötte jag ännu en sån där idiot, som stod och blåste rök rakt i ansiktet på en.

Och okej. Jag förstår att jag inte får gå och förstöra någon annans egendom. Men borde inte jag ha rätt att gå fram till rökaren, tydligt fisa åt vederbörandes håll, fläkta lite mot denne, och gå därifrån? På vilket sätt kan någon klandra mig?

Detta är ganska gammalt nu, men jag förundras varje gång jag ser det. Att Bert Karlsson är som han är visste vi redan, men Felix Herngren… Jag har alltid gillat honom som skådis, men här gör han bort sig något så otroligt.

Jag är på fildelarnas sida, skulle jag säga något annat så skulle jag ljuga. Men även den som inte är det måste ju inse hur oseriös denna debatt är. Bert ska agera neutral debattledare när han i själva verket, i egenskap av skivbolagsdirektör, är så partisk man bara kan bli. Och Felix bara plockar helt irrelevanta argument och jämförelser ur tomma intet, och kallar folk för idioter när han inte kommer på något mer att säga.

Bleh.