Nyckelord

buss

Besöker

Jag gjorde förresten en ofrivillig gangnam style (ring SAOL!) på bussen i morse. Precis när man kliver på brukar det ganska ofta vara en relativt hög tröskel. Det var det inte idag, eftersom chauffören hade tippat bussen åt de påstigandes håll.

Själv förutsatte jag att det skulle vara en tröskel, vilket orsakade att jag klev på bussen med ett jättestamp.

Herregud vilken dag jag har varit med om.

Jag bestämde mig för att åka till Heron City efter jobbet, för att pilla lite på en Macbook Pro på Mediamarkt. Jag är ju trots allt en sån som gärna vill känna lite på sakerna innan jag betalar 19 700 riksdaler. Så när jag slutade för dagen tog jag en snabb koll på SL.se, och sedan tog jag snabbaste vägen mot Kungens kurva (ja, jag vet att det finns ett Mediamarkt även i stan, men jag gillar Kungens kurva, och så är det relativt nära hem).

Det visade sig bli något av ett äventyr.

Först tog jag tunnelbana till Fridhemsplan. Så långt allt väl. Bytte sedan till buss 77 mot Liljeholmen, fortfarande helt utan intermezzon. Men det var i Liljeholmen det uppstod lite problem. Det var tamejfan helt omöjligt att hitta rätt bussterminal! Det fanns en hel hop med olika, med bokstäver från A till O. Jag skulle placera mig på bussterminal J, tydligen. Och den var som bortblåst.

Efter att vilset ha vandrat omkring ett tag tittade jag på klockan och insåg att jag hade ungefär fem minuter på mig. Fortfarande ingen terminal att prata om. Det närmaste jag hade kommit var terminal F. Och där! Där plötsligt kom ju faktiskt min buss! Den stannade ungefär där jag stod, och passagerarna klev av. ”Var kan man kliva på den här bussen?” frågade jag chauffören. ”Nej! Absolut inte!” ropade han med en ton precis som om jag frågat om han kunde slicka mig i stjärten för femtio spänn. ”Jo, men VAR kan jag kliva på?” upprepade jag. ”Där nere” sa han och pekade mot ett av väderstrecken.

Jag, i min enfald, trodde att han menade åt det håll som alla bussar verkade åka. Nämligen ner i någon slags tunnel. Då jag inte kan minnas att jag nånsin åkt buss från Liljeholmen förut så trodde jag att bussterminalen fanns där nere. Jag började att gå längsmed väggen, ned i de onormalt ödsliga katakomber som jag trodde var mitt mål. Plötsligt hörde jag ett envist tutande bakom mig, och fann en annan busschaufför som ilsket gestikulerade att jag skulle vända och gå upp igen. Jag slog ut med händerna och signalerade att jag inte hade den blekaste aning var jag skulle nånstans, men han bara fortsatte att se ut som en arg fransman i en rondell.

Då gjorde jag något jag aldrig gjort förut. Jag pekade finger åt chauffören. Jag såg honom i ögonen, och sen drog jag fram långfingret medan jag bet mig i underläppen. Jag tror nog mest att det var vilsenheten och irritationen som talade (plus det faktum att jag inte hade ätit nånting på hela dagen), men jag blev ändå ganska förvånad över mig själv. Och… lite stolt. Jag hade låtit mina aggressioner ventileras lite. Det var nästan så jag blev lite full i skratt när jag gick därifrån.

Sedan gick jag upp från bussgaraget (det stod nämligen på en skylt, det såg jag först när jag gick därifrån) och fortsatte jakten på rätt terminal. Nu hade jag missat min buss, men målet var mest att hitta rätt överhuvudtaget. Och efter att ha frågat två spärrvakter hittade jag äntligen min kära terminal J. Den var bredvid alla andra, på andra sidan bussgaraget. Det var inte alls långt bort, men med tanke på mitt usla lokalsinne hade de förmodligen behövt visa vägen med ljusslingor i marken för att jag skulle haft något hopp.

Så jag klev på bussen mot Kungens kurva, Heron City, Mediamarkt, och min kära Macbook. Den här busschauffören (jag verkar ha otur med sådana) körde som en galning, så jag gjorde en annan sak jag aldrig gjort förut. Jag satte på mig säkerhetsbälte på bussen. Genast blev jag 90 år gammal.

Efter vad som känts som flera timmar var jag äntligen framme, gick in i affären, och smekte datorn en stund. Den var fin. Vilken skärm! Ge mig!

Det tog nog bara en sisådär tio minuter innan jag var färdig och skulle åka hem. Det gick naturligtvis inte heller smärtfritt. Jag klev på buss 710 som enligt SL.se skulle föra mig mot hemmet. Det var bara det att jag inte läste ordentligt, utan tog bussen åt fel håll. Så jag åkte från Kungens kurva till Skärholmen. Vilket var slutstation. Alla klev av, men jag var så säker på att bussen skulle åka vidare att jag bara satt kvar och såg ut som ett fån. De andra passagerarna tittade konstigt på mig. Och jag tittade lika konstigt tillbaka på dem, tills jag insåg att bussen var tom. Då klev jag av och såg den rätta bussen på andra sidan vägen. Jag klev på den, åkte tillbaka till Kungens kurva, och sedan vidare hem. Herre-jävla-gud.

Kan man inte få en remiss på ett stycke ledsagare? Jag kan uppenbarligen inte resa på egen hand.

Idag blev jag nyst i ansiktet. Jag borde ju sett det komma, men det är lätt att vara efterklok. Så mycket man borde ha gjort. Så mycket man borde ha sagt.

Det var på bussen som det hände. Jag hade satt mig intill gången, bredvid en stackars tös som tydligt visat att hon inte ville ha sällskap genom att placera sina väskor på sätet. Detta hade jag dock ignorerat, och alltså satt mig bredvid ändå.

Där satt jag i godan ro, och lyssnade på någon fräsig låt från Spotify. Och det var då det hände. En medelålders man stiger bussen, och börjar att gå längs gången. Jag tittar på honom, och ser till min förskräckelse att han har den där klassiska Downs Syndrom-looken. Öppen mun, tungan lite utanför, och en liderlig min. Jag anar vad som komma skall, men hinner inte riktigt reagera.

Och mycket riktigt. Lagom till det att han är så nära mig han kan komma, så nyser han mig rätt i plytet. Han går vidare, och jag sitter paff kvar.

Det var en trevlig morgon.

Det har varit påsk. Jag hade förberett ett riktigt kanoninlägg, men så blev jag så deppig över hela den här feministgrejen och tappade lusten. Men nu är lusten någotsånär återfunnen. Här är inlägget!

På påskdagen, dvs i söndags, skulle jag åka in till stan och träffa pappa och farmor. Då såg jag ut såhär.

Ganska rejält skäggig, och med ett mongolidt minspel som beror på att jag hade solen i ögonen.

Jag åkte tunnelbana för första gången på länge. Jag har inte varit inne i stan på flera månader, det är ju rätt sjukt bara det. Inte konstigt att mitt liv känns torftigt när jag bara pendlat mellan lägenheten och jobbet. Hur som helst, jag satt bredvid en tant som var iklädd en hel pudel. Det var lite obehagligt.

Väl framme hos farmor var det dukat bord. Jag föråt mig på ostar och vad jag tror var grekiskt lantbröd.

Här sitter vi och äter, allihop.

Pappa visade mig en lerskulptur han gjort som ung, som nu stod hemma hos farmor. Alltså… Skåda mästerverket! Om jag någonsin ska ärva något så ska det bli den här. Sen ska jag ta den till antikrundan, få den värderad till ett sjuttonsiffrigt belopp, men aldrig nånsin sälja den.

Blir faktiskt lite tårögd när jag tittar på figuren. Är den inte en klockren metafor för människans utsatthet och tillkortakommanden i en hotfull värld? Va? Är den inte det?!

Sen tog jag bussen hem. På sätet framför mig satt en tant, och jag spenderade exakt hela resan (36 minuter) med att fundera var jag kände igen henne från. Jag fick en isande känsla av att det varit i ett negativt sammanhang. Till slut kom jag på det. Postens företagscenter. Hon var tanten som sa åt mig att köpa blommor till Dorthe, den där gången hon fick bära hem alldeles för tunga paket därifrån.

Det gjorde jag för övrigt också. En hel ros kom jag hem med. Det var tider, det.

Inte för att nämna några namn eller så…

Men ponera att ni läser i nyheterna om hur en ung man har gnidit sin kropp mot en äldre man på bussen. Den äldre mannen har oskyldigt suttit vid ett fönster i bussens bakre del, och där blivit antastad av den yngre mannen genom att denne satt sig bredvid och sedan inlett själva gnidandet. Den äldre mannen har sedan känt sig kränkt, varpå den yngre mannen ställts inför rätta. Ponera sedan att rätten velat göra ett exempel av det hela, och dömt den yngre mannen till ett helt gäng med år på Kumlaanstalten.

Ponera det, men låt mig bara säga detta: Det var inte meningen som något sexuellt. Gubbjäveln satt ju så brett med benen att jag fick sitta med halva skinkan på mitt säte. Jag försökte bara trycka in honom.

Gissa vem jag satt bredvid på bussen i morse! Gör det. Kom igen. Gissa nu!

… Det var Kissie! Detta är sanning, bröder och systrar. På min lilla buss mot jobbet klev denna storbloggerska och modeikon på. Smal som ett Biafrabarn, totalt översminkad och med botoxade ankläppar i nästan samma storlek som sillisarna.

Det här är stort. Så stort att jag ska skriva det i min rosa dagbok med ett hjärta på.

Okej, om vi ska få igenom tidigare nämnd lagändring så får vi nog ta med ungdomar också.

Ungefär samma strul upprepade sig på vägen hem, även den via buss. Tre tjejer i åldern fjortis träffade på en fjärde tjej i åldern fjortis, och ställde sig då i gången för att bekanta sig med varann. De kramades, kindpussades, och visade upp varandras chihuahuor.

Efter några sekunder kom gamla surgubben jag, och sa ”Jaa…” på det där sätt jag brukar (som säger ungefär ”hur tänkte ni här?”). De släppte förbi mig. ”Tackar” sa jag. ”Varsågod” svarade de snorkigt.