Nyckelord

bluff

Besöker

vitaepro-bluffKort svar: Nej.

Något längre svar: Nej för helvete.

Jag blir så irriterad på dessa eviga reklamer om Vitaepro, mirakelkuren som ska kunna stärka både leder, muskler, syn, återhämtning efter träning, brosk, hjärta, analöppning, värderingar, och position i samhället. Detta intygar flertalet föredettingar inom idrott, som Stig Strand och Louise Karlsson.

Livsmedelsverket säger däremot att Vitaepro och liknande kosttillskott är värdelösa. Antioxidanterna som påstås vara unika har ingen som helst effekt på kroppen. De vitaminer och Omega-3 som ingår är däremot bra, men sådant får man i sig via vanlig mat. Eller via ett kosttillskott som inte kostar skjortan.

EU har pratat om att skärpa reglerna för reklam om produkter utan en ÄKTA dokumenterad effekt, men det verkar dra ut på tiden. Kan det kanske vara så reklamintäkterna ger mycket fina skattepengar? *temat till Arkiv X*

Men Daniel, varför bloggar du om det här? Jag trodde din blogg handlade om ditt ack så torftiga liv?

Ja, jag vet. Men jag vill att det ska gå åt helvete för Vitaepro.

Varför det?

Dels för att jag vill slippa se deras usla reklamer. Dels för att jag tycker att bluffpreparat-försäljare ska ha all skit. Och dels ”for the lulz”.

Jag vet inte exakt hur, men jag råkade hitta till ”auktions”-sidan Ziinga.com via någon obskyr länk på en ännu mer obskyr sida. Detta är en sida där man har möjlighet att bjuda på heta prylar, typ iPhone 4S och liknande. Man bestämmer dock inte sitt maxbud själv, utan istället läggs priset automatiskt på ungefär 8 öre per bud. Och den som lägger sista budet vinner. Smart va?

Jag fick min MacBook igår. Jag är överlycklig!!! Jag har alltid velat ha en, men inte haft råd att köpa den. Tack!!! Ni har gjort något fantastiskt genom att starta den här webbplatsen – där man kan köpa saker man vill ha till ett så lågt pris. Tack så väldigt mycket!!!!

Så säger en ”användare”, som glatt poserar med sin nya laptop i händerna.

Det finns bara några små hakar med systemet. Varje bud kostar pengar. Mellan 5 och 10 kr ungefär. Lägger du ett bud så är det lagt, då har du spenderat de pengarna, oavsett om du vinner eller inte. Och varje gång någon lägger ett bud så förlängs auktionen med ca 15 sekunder. Detta gör så att auktioner håller på i en eller två evigheter, och användarna har till slut spenderat massor med pengar på saker de inte ens vann.

Men sidan stoltserar minsann med att man får köpa prylarna till superpriser, och visar ett gäng grejer som folk fått köpa för några hundralappar. Och visst är det så; inga grejer kostar särskilt mycket eftersom sidan sätter ett maxpris på dem (efter det ökar inte priset per bud), enbart för att sedan kunna bevisa att de har såna låga priser. Men att användarna sedan spenderat enorma mängder bud, och pengar, det framgår inte. Själv har jag, för skojs skull, bevakat en auktion på en iPhone, och den har i skrivande stund pågått i två timmar, med nya bud ungefär var tionde sekund.

Jag åtog mig uppdraget att vara grävande journalist, och pratade lite med en ”Annie” på deras kundtjänst. Hon visade sig dock inte vara särskilt samarbetsvillig. Men en god jul tyckte hon att jag skulle ha i alla fall.

Detta bevisar att Ziinga är en äcklig bluffsida, att folk som bjuder där är lurade och inte har några liv, samt att jag förmodligen har ännu mindre liv som – en fredagkväll – skriver ett helt blogginlägg om det hela.