Nyckelord

alzheimers

Besöker

mini-babybelIbland skrämmer mitt närminne mig nåt så fruktansvärt. Det är stundtals helt obefintligt.

Tidigare idag var Micaela ute och handlade, och köpte ett paket Mini Babybel (ostarna i bild; typ miniatyrostar som mest smakar hushållsost men som man köper dubbelt så dyrt ändå eftersom det känns lyxigt). Sedan åt vi middag framför TVn, där ”A beautiful mind” visades.

När både middagen och filmen närmade sig sitt slut kom vi ihåg att vi hade några ostar kvar, och jag gick mot köket för att hämta dem. Med mig tog jag mitt glas, eftersom jag tänkte fylla på det, eftersom Sprite-flaskan stod i kylen.

”Vill du ha mer Sprite?” frågade jag. ”Ja litegrann bara” svarade Micaela.

Jag tog med mig Sprite-flaskan, hällde upp ett halvt glas till henne, och undrade sedan var mitt eget glas var någonstans. Inte stod det på bordet, inte. Hade det ramlat ner? Nä, det skulle ha hörts. Kanske hade jag ställt det i köket? Jag gick tillbaka och kollade. Icke. Inget glas där heller. En vända till i vardagsrummet, för att vara på den säkra sidan. Men glaset hade inte återuppstått.

Jag kliade mig i huvudet, innan jag öppnade kylen, och där stod glaset på översta hyllplanet. Jag fyllde på det, samtidigt som jag skämtade (eller?) om att jag garanterat kommer att få Alzheimers. Sen kom jag att tänka på varför jag hade gått till köket från första början – Osten!

Två bitar fanns kvar, men busig som jag är tänkte jag jäklas lite, och stoppade den ena i fickan. Planen var att ge Micaela den ”sista”, så hon skulle få känna vilken martyr-pojkvän hon har. Problemet var bara att jag glömde bort allting – både att busa med Micaela, och att ge henne den sista osten. Så istället satt jag och värmde den (min kyl har typ gått sönder, så allt blir till is) i ungefär tio minuter för mig själv.

”Har du redan ätit upp din?” frågade jag efter ett tag, utan minsta tanke på mitt misstag.

”Nä, jag har inte fått någon” var svaret.

”Nä just ja!” utbrast jag, plockade upp osten ur fickan, och räckte över den.

Än så länge är min demens mest rolig, men vänta bara tills folk får byta mina blöjor.

Jag hörde nyss ett välbekant kluckande från badrummet. Det var Salahuddin som kräktes; han verkar göra det av sin nya mat (en kräkratio på minst två gånger i veckan jämfört med max en gång i månaden). Som tur är så är det inte så mycket kvar av förpackningen. Ja, jag är snål som inte byter ut det direkt.

När jag väl hade torkat upp spyan och sköljt av badrumsmattan (en katt kan ALDRIG kräkas direkt på golvet, det måste vara på en matta, i en soffa, eller någon annanstans där det är så svårt som möjligt att få bort det) så ställde jag mig framför spegeln och tänkte att jag borde borsta tänderna. Men när jag tog tag i tandborsten så kände jag att jag redan hade en speciell smak i munnen. En svag smak av… mint? Hade jag redan borstat tänderna? När då i så fall?

Det slutade med att jag inte kunde komma ihåg om jag borstat tänderna eller inte, så jag gjorde det en gång till.

Hoppas det kommer bra bromsmediciner mot Alzheimers snart.

gammal-borstar-tanderna
Detta är troligen jag inom en snar framtid.

… på att jag antingen håller på att bli gammal eller utveckla Alzheimers visade sig idag. Jag köpte lunch på det lokala fiket, där jag köper lunch flera gånger i veckan. Inga konstigheter alltså.

Köpte mig en redig macka och skulle sedan betala den, som så många gånger förr. Stack ner kortet i läsaren, som så många gånger förr. Men idag tog det emot. Jag fick forcera ner kortet. Dessutom kändes det som att det gick ner något djupare än vanligt, jag vet inte riktigt varför.

Det sämsta var nog att kortläsaren inte reagerade överhuvudtaget. Det hände ju ingenting! Jag skulle precis säga ”Vad faan vad den var trög” när jag insåg mitt eget misstag.

Daniel Werner, mental ålder 83, hade med våld tryckt ner kortet uppochned.

Jaha, det blir ingenting med The Notebook kan jag berätta. Jag såg den första minuten och insåg att jag redan sett filmen för nåt år sen.

Det är jobbigt när man är i det där stadiet där man är tillräckligt senil för att inte minnas att man redan har sett en film, men inte tillräckligt senil för att se om den utan att känna igen något.

Mormor ringde och undrade om jag vill komma över och äta köttbullar och stuvade makaroner imorgon. Det lät trevligt.

Samtalet drog ut lite på tiden, så jag ville kolla min status i Tiny Tower (ett fruktansvärt beroendeframkallande iPhone-spel). Jag reste mig ur soffan, och gick runt i lägenheten letandes efter min telefon. Letade på bordet. Letade på soffbordet. Letade till och med i hallen.

Efter säkert en halv minut trillade polletten ner. Det var iPhonen jag pratade i. Jag har inte ens någon hemtelefon.

Nu blir jag lite konfunderad. Och lite rädd.

Alldeles nyss var jag sugen på nånting att fukta strupen med. Då jag försöker trappa ner på colan (druckit en burk på en vecka!) så har jag försökt övergå till andra saker som smakar gott. Bob lättdryck, med smak björnbär/hallon, har det blivit. Så för några dagar sen köpte jag en sån där tetra med nämnda dryck i, stoppade in den i skafferiet, och tänkte inte mer på saken.

Tills idag. Jag tog mig en sup lättdryck, och sen skulle jag ställa in tetran i kylen igen. Och där… stod redan en tetra av precis samma märke och precis samma sort!

Hur kan jag ha glömt att jag redan köpt samma sak en gång förut?