l-tyrosinHörni… Jag har något att berätta. Sitter ni ned? Okej. Här kommer det. Nu säger jag det bara. Here goes… Den här nya bloggvåren som jag (och ni?) upplever, kan vara följden av ett brukande av droger! *dramatisk musik*

Jag ska ta det från början. Jag har som bekant känt mig nedstämd och orkeslös under många år. Ingenting är roligt, livet är en uppförsbacke, osv. Jag har gått till läkaren ett antal gånger, och varje gång har de sagt att jag är fysiskt frisk men har lite lågt D-vitamin. Så då har jag tagit tillskott av det, utan att känna någon som helst skillnad. ”Jaha, då är det väl helt och hållet psykiskt då”, har jag tänkt, och gett mig in på ett ännu större antal terapisessioner. Ingen skillnad där heller, förutom mindre fritid och pengar i plånboken förstås. Då har läkarna föreslagit SSRI. För lekmannen kallad ”lyckopiller”.

Så då tänkte jag ”fuck it”, och testade två sorters SSRI. Det här var snart tio år sedan. Den första kände jag inte av överhuvudtaget. Den andra kände jag bara negativa penis-relaterade bieffekter av. Problem med för tidig sädesavgång, som det så vackert heter? Testa 20 mg Paroxetin! Då kan man hålla på i timmar. Nackdelen är att det varken är skönt eller roligt heller. Så efter något halvår lade jag av. Aldrig mer SSRI – dels på grund av biverkningarna, men också för att jag trots allt vill vara ”mig själv”. På gott och ont. Ingen skugga över de som tar sånt, dock, för vissa är det rena mirakelmedicinen. Men inte för mig.

Så efter jag skrev mitt inlägg om att jag har dystymi började jag forska lite kring det här, och plötsligt var allt så glasklart! Det är skillnad på depression och depression. Se bara på symptomen.

Serotoninbrist: Nedstämdhet, gråtighet, irritabilitet, impulsivitet, oro/ångest, minskad sömntid, aptitförlust, tvångstankar, tvångshandlingar.

Dopaminbrist: Trötthet/energibrist, likgiltighet, ”sänkt vakenhet”, brist på lust att göra saker som man vanligen tycker om, nedstämdhet, svårigheter att ta itu med vardagsbestyr, minnesstörningar, koncentrationsbesvär, ökad aptit.

Ser ni skillnaden? Det kan förstås variera lite från person till person, men generellt ser det ut såhär. På många sätt är de varandras motsatser. Tyvärr är Sverige så hopplöst efter på den här fronten. Går någon till vårdcentralen och är nedstämd så har hen ett SSRI-recept i handen inom en halvtimme. Detta trots att serotoninet (SSRI hämmar kroppens upptag av serotonin, en signalsubstans som har med välmående att göra) i många fall inte är någon bristvara. Tacka fan för att det i många fall inte hjälper då! Istället har dessa personer, mig själv inkluderat, brist på dopamin. Dopamin är en annan signalsubstans, men som mer har med belöningskänslor att göra.

Så efter lite googlande hittade jag L-Tyrosin. Det är ett förstadium till dopamin, och säljs som kosttillskott (på Apotea.se alltså, jag har inte gått till någon shady gubbe som haft burken innanför rocken). Och nu ska jag vara väldigt tydlig med det här: Jag har ingen aning om huruvida det är placebo eller inte, men det har helt uppenbart någon effekt på mig.

Första dagen tog jag tag i bloggen igen, efter att ha låtit den långsamt förfalla i två år. Jag gjorde om designen, kodade om backbone-strukturen, och skrev en mängd nya inlägg.

Andra dagen städade jag hela lägenheten. Helt spontant. Dammsög, fixade köket, och städade förrådet (vilket inte gjorts sen jag flyttade in för ett år sen).

Tredje dagen märkte jag att jag utvecklat kvinnobröst. Najs!

… Okej, det där sista är inte sant. Hittills är det bara positiva effekter. Så… Ja. Jag märker ingen större skillnad i min nedstämdhet och allmänna livsåskådning, men jag är betydligt mer sugen på att göra saker.

Någon annan med erfarenheter av det här preparatet?

1 kommentar

  1. Jag har samma problem och hamnade här. Äter du fortfarande tillskottet? Funkar?

Skriv ett par väl valda ord vettja!