Ikväll såg jag Inglorious Basterds, och… Ja, tyvärr måste jag fortsätta den här sågningsvågen jag börjat med.

Quentin Tarantino är en väldigt skicklig regissör. Han har talang, verkligen. Men den här filmen är bara en Kill Bill med andra karaktärer. Inget fel med det kanske, Kill Bill var bra. Problemet är väl snarare att han valt ett rätt känsligt ämne den här gången. Jag är så oerhört trött på det amerikanska överpatriotiska synsättet när det kommer till andra världskriget. Hela den här grejen med att de allierade och varenda man under dess fana var goda, och axelmakterna och varenda liten soldat med järnkors på uniformen var onda rakt igenom. Det var inte så. Det var inte bara svart eller vitt.

I filmen så är det så äckligt uppenbart hur Brad Pitt, USAs stolthet, vill mörda varenda tysk och lemlästa kropparna, medan alla applåderar. Hurra, ge de onda nazisterna på moppo! … Men ingen tänker efter. Det var bara soldater liksom. De lydde order. Visst, de var troligen lika mycket nazister som Hitler själv, men det var det många som var på 30- och 40-talet. Även i Sverige. Och ja, även i USA. Det var vanliga åsikter på den tiden, hur sjuka vi än må tycka de är idag. Men kom ihåg att USA inte gick med i kriget förrän efter två år. Inte ens för dem var det självklart att gå med bara för att det som tyskarna gjorde var fel.

De tyska soldaterna var inte alla genomonda. De lydde order från ondare (och en del troligen psykiskt sjuka) höga officerare och politiker. Även en tysk soldat förtjänar en ärofylld död t.ex, inte att bli ihjälslagen med baseballträ medan folk omkring skrattar. Det är fortfarande en människa. Inte för att jag satt och grät och tyckte det var hemskt direkt, värre saker har jag väl sett. Men det är en skev syn på saken, och det är trist att ingen vågar göra en film där man får höra om den enskilde tyskens syn på saken.

… Men det klart, man kan ju se filmen som ren action utan att tänka också. Men då är den troligen ännu sämre.

5 kommentarer

 1. fd arbetskollega #2 Svara

  Alltså, filmen är nog inte alls lika svart/vit som du tycker. Imo tar den upp lite känsliga/intressanta saker tex hur amerikanerna använder sig utav taktiker vanligtvis associerade med "terrorister" tex självmordsdådet i slutet av filmen även fast de egentligen bara är ute efter en liten grupp människor.

  Om du förväntar dig att en actionfilm, av Tarantino, ska göra en djupare analys av mänskligheten hos henchmen och dess motsvarigheter så är du lite ute och cyklar/går in med fel förväntningar.

  Sen varning: Texten innehåller spoilers men det tycker jag är OK för att a) filmen varit ute ett tag 2) man ska ändå inte diskutera en film man inte sett 😉

 2. Ja alltså nu när jag äntligen sett den också tror jag du fått helt fel uppfattning.

  The basterds är ju ett taktiskt drag från de alierades sida. Det framgår ju rätt tydligt i filmen. Att sprida skräck bland soldater i ett område, speciellt genom ett aningen "kusligt" sätt, så som att skalpera alla man dödar, slå ihjäl naziz med basebollsträn osv. är ju sjukt effektivt som moraldödare. Det mjukar upp för invasion och andra motståndsrörelser att göra sina drag.

  Brad och hans gäng känns ju aldrig riktigt som the goodguys och det är inte meningen heller.

  Filmen är brilliant i mycket av sin dialog och cinematografi. Jävligt underhållande, och hela upplösningen lyckas Tarantino hålla en på stolskanten genom att det är så nära att allt går åt helvete hela tiden.

 3. Daniel Svara

  Jo, ni har båda rätt förstås. Men samtidigt tyckte jag nog ändå att Brad Pitt framställdes som lite för mycket av en good guy för att det han och the basterds gjorde skulle rättfärdigas. Blev lite vinklat tyckte jag.

  Och själva filmen var väl sådär. Småspännande visserligen, med bra plot twists (t.ex scenen i puben), men som ren actionfilm var den inget speciellt. Den påminde för mycket om Kill Bill, vilket iofs inte var nån dålig film/filmer, men jag har aldrig varit nåt jättejättefan av den/dem.

  Men å andra sidan har alla Tarantinos filmer haft samma stuk, så jag förväntade mig kanske lite felaktigt nåt extraordinärt iom all hype.

Skriv ett par väl valda ord vettja!