Som ni säkert vet tillhör jag ju de få straighta män i världen som på fullaste allvar tycker att Eurovision Song Contest är roligt. Och ikväll är det då dags, efter flera månaders ivrigt vankande av och an. Okej, kanske inte, men ett par dagars tyckande att det ska bli kul, i alla fall.

Såeh… Då kör vi!

21.00 – Det hela börjar vackert med något form av kollage från Sveriges alla hörn, följt av hur Zlatan stolt presenterar Malmö för alla oinvigda. Sedan, ackompanjerat av en kastratkör eller liknande, spatserar alla länder in med respektive flagga i händerna. Jag trodde detta var Eurovision Song Contest och inte OS?

21.09 – Nu kommer Petra Mede in, iförd nån slags illrosa gardin. Hon kör på med den mest övertydliga överklassengelska som världen nånsin skådat, och förklarar lite förhållningsregler och krystade skämt. Sedan kommer alltsammans på franska, eftersom fransmännen inte lärt sig världsspråket i år heller.

Ålrajt, nu börjar låtarna!

1. Frankrike – En Tina Turner-variant som stönar fram nånting av outforskad genre medan hon smeker sin ack så sargade (eller okej, det vet jag ingenting om) kropp. Jag vet inte riktigt; det känns inte som att låten sätter igång nån gång.

2. Litauen – Påminner lite om ”My Star”, Lettlands bidrag från 2000. Fast dåligt, då. Och nä, han verkar inte börja flyga trots allt flaxande med armarna.

3. Moldavien – Hennes klänning lyser! Den ser ut som ETs hjärta. Efter ett tag börjar det blixtra, samtidigt som vitklädda dansare hoppar tokiga i bakgrunden. Låten är dock väldigt intetsägande, som jag anar att de flesta bidragen kommer att bli. Det finns några mer kraftfulla moment, men… nä.

4. Finland – Um… Katy Perry i brudklänning? Lite fart och grejer, det är ju trots allt rätt uppfriskande i såna här sammanhang. Så… helt okej! Och i slutet är det två tjejer som hånglar. Det är skojigt, speciellt eftersom halva Europa rasar på grund av det, även om jag personligen inte har någon thing för lesbianer av den anledningen.

5. Spanien – Spansk rock, kind of. Glatt! Och… inte så mycket mer. Men helt okej.

6. Belgien – ”Åh, nu blir det Ballad 3000” var min spontana tanke, som jag också stönade ut i rummet. Också… Fina tänder. Går de att få i vitt också? Hur som helst: Även om låten sätter igång till 4 bpm istället för 2 så… Nä.

7. Estland – Okej, jag som i min enfald trodde att det kunde bli mer balladigt. Nu har jag dock hört den här låten några gånger förut; på genrep och så. Så jag kan inte såga den totalt, den har blivit pyttelite bra. Om jag inte vore så PK kunde jag skämta om att hon är gravid och ska förlisa snart. Fattar ni? Förlisa! … Nä okej. Förlåt.

8. Vitryssland – Jag kan inte riktigt placera genren. Den går typ likadant hela tiden. Det är en stor discokula i mitten av scenen, men inte tusan är väl detta disco?

9. Malta – Låten börjar med karaoke, där publiken får lära sig att sjunga ”Oh, oh”. Svåra saker. Sedan följer faktiskt resten av texten också, på storskärm i bakgrunden. Ja, låten är lite småmysig faktiskt.

10. Ryssland – Hon ser ut som en hund kombinerat med prinsesstårta. Småfin låt ändå, faktiskt!

11. Tyskland – Lite action i eurodiscoform, sånt gillar ju jag, tramsig som jag är. Påminner lite om Aviciis Siluettes. Bra skit!

12. Armenien – Skeppsbruten armenier med snusnäsduk i bakfickan söker fru. Väldig nasal smörsång, det tycker pappa ICKE om.

PAUS – 22:02 – Nu är det halvtid, typ. Innan det här började så sa jag, citat, ”om den där vidriga, feta, vad hon nu heter, som pratar engelska, ska vara med då kommer jag att kräkas rakt ut.” Och här är hon: Lynda Woodruff, AKA Sarah Dawn Finer. Fullständigt VIDRIG! När det är slut försäkrar de att hon kommer att komma tillbaka senare i afton. Varför kan man inte få slippa henne för en kväll? 🙁

13. Nederländerna – Anouk sjunger, det är ju nästan en kändis. Tyvärr låter bidraget som en blandning av dålig filmmusik och nån slags nationalsång.

14. Rumänien – Wtf. En kastrat-operasångare som galer medan både män och kvinnor i färgade kroppsstrumpor hjular runt på scenen… Nä.

15. Storbritannien – Bonnie Tyler var… Bonnie Tyler.

16. Sverige – Jag brukar vara patriotisk, men det här är sämre än vanligt. Jag tippar på att vi kommer i bottom 10. Ylandet i refrängen… YLANDET! En extra poäng för att det är Sverige, i övrigt: Inte jättebra.

17. Ungern – Åh, är det Mora träsk som tagit sig hit? Som nån slags vaggvisa, med tecknade figurer i bakgrunden också. Hur ska sånt här kunna vinna?

18. Danmark – Här kommer de vinsttippade! Och det kan jag ju faktiskt förstå, tro’t eller ej. Lite irländskt. Detta var ganska bra.

19. Island – Han ser ut som en viking. Det balladigaste som balladguden nånsin balladat fram, i stort sett. ”Jega lif, jega lif, bleth lir thith thoooth thhuurth”.

20. Azerbajdzjan – Ja, jag fick googla stavningen på landet. Och det är fruktansvärt balladigt, IGEN.

21. Grekland – Det börjar med en farbror i byxor med ett band i kjolar som sjunger grekisk folkmusik, vilket inom kort eskalerar i ompa-ompa-rock med dragspel och hela kitet. Hurra!

22. Ukraina – En jättelik man bär fram tjejen som sätter igång att gapa. Jag är ledsen för upprepandet, men det är… balladigt. Alldeles för balladigt för min smak. Men pluspoäng för jätten.

23. Italien – Generisk tråkig ballad #521390. Slumpad av nån generator, kan jag tänka mig.

24. Norge – Åhå, här har vi faktiskt en artist som jag har på Spotify, det bådar gott. Och japp. Mucho bra! Lite elektroniskt och häftigt. Tävlingens bästa bidrag hittills! Vem hade trott det?

25. Georgien – Här har vi TVÅ balladfantaster som håller handen och blundar och har sig. Orkar inte ens skriva mer.

26. Irland – Pojkbandsaktigt, och han ser ut som en skumraskförsäljare. Doatjejerna var väl det roligaste med låten.

Det var alla!

23.02 – Nu är det slut på bidragen, och det har nog aldrig varit så mycket lugna låtar (för att inte skriva ordet ”ballad” en gång till, fast nu har jag ju gjort det ändå, well piss) förut. Nåväl.

23.11 – Loreen sjunger ett medley av hennes nya låtar och bevisar att Euphoria bara var en one hit wonder. Och vad har backupdansarna på sig? Overaller? Är det KTH eller Sveriges Förenade Bilmekaniker som hälsar på? Sedan byter de kläder och ser ut som kejsarens livvakter i Star Wars.

23.21 – En liten sketch om svenskar som faktiskt var rolig!

23.24 – Sen börjar Petra Mede sjunga och plötsligt är jag suicidal igen.

23.29 – … Fast det var ju lite roligt ändå.

23.36 – Eric Saade tittar ner i sina manuskort och sedan blir det mer Sarah Dawn Finer. 🙁 🙁 🙁

23.50 – Nu redovisas rösterna för fulla muggar. Själv har jag suttit på toaletten fram till nu. Inlagda vitlöksklyftor och oliver var inte nådigt.

00.02 – Eric Saade slår rekord i töntighet. ”#beautifulgirl” och smygreklam för sin nya singel? Tramsbyxa!

00.24 – Röstningen är avslutad, Danmark vann, och Sverige hamnade på en ohedrande fjortondeplats. Hihi!

00.28 – Sådär ja! Nu lyssnar vi på vinnarlåten igen. Detta var ju en trevlig afton, förutom att jag sket vatten. God natt, Sverige!

16 kommentarer

 1. …och om Litauen lärde sig sjunga över huvud taget så kanske dom hade haft en chans. Den här duden kan ju knappt prata sig igenom en hel mening utan att tappa andan.

  • Daniel Svara

   Nah, inte så farligt. Men det var det jag spontant tänkte på när jag i min irritation försökte komma på namnet.

 2. Men förihelvete Daniel. Random Access Memories släpptes häromdan och här sitter du och möglar framför ESC.
  Son, I am dissapoint.

 3. Om det inte hade varit för det där låga personliga påhoppet på Sarah Dawn Finer à la näthatare hade det här nästan kunnat vara roligt. Helt okej att inte gilla en person som artist/skådis och kritisera hen på den grunden men att kalla någon för ”vidrig och fet” är bara vidrigt.

  • Daniel Svara

   Fast jag snackar ju inte om Sarah Dawn Finer utan om hennes karaktär som jag fullständigt avskyr. SDF själv är jag inget fan av, men jag kallar inte HENNE sådana saker.

   Och ordvalet ”fet” var som jag redan skrivit det närmaste ord jag hittade när jag, i min irritation över att se hennes karaktär i rutan ännu en gång, försökte komma på namnet.

 4. Håller med Ola.onödigt elak kommentar om Sarah.varför så aggressiv?

 5. Daniel Svara

  För övrigt är det sjukt trist att aldrig få positiv respons när man väl bloggar, utan bara få kritik på de få ordval som inte passade i galoscherna. Och sen undrar folk varför jag tycker det är trist att blogga nu för tiden.

 6. Otack är världens lön, Daniel.
  Tänk bara på när du arbetade med kundsupport för bredband; var inte inte bara en oändlig ström av klagomål? Hur ofta hörde någon (av de tiotusentals kunderna) faktiskt av sig bara för att säga hur bra allting var?
  Bara för att rösterna från de nöjda kunderna/läsarna sällan hörs betyder det inte att de inte finns.

  Skit i vad dessa gnällspikar tycker och keep up the good work!

Skriv ett par väl valda ord vettja!