I ungefär en veckas tid har jag haft problem med muskel/nervspasmer ovanför ena örat. Det kommer i små anfall om någon minut, några gånger om dagen. Jävligt spännande.

Tänkte att jag skulle ringa sjukvårdsupplysningen, och nu är det sista gången jag i någon slags naiv verklighet tror att de kan ge konkret information. Apotekare är ju kända för att ha som enda råd att man ska vända sig till sin läkare, för att slippa bli stämda om det skulle visa sig att den sjuke dog efter att ha fått rådet att vila några dagar. Well, sjukvårdsupplysningen är värre. Jag fick följande briljanta svar:

Jaadu… Jag vet faktiskt inte vad det skulle kunna vara… Jag tycker du gör så att du kontaktar vårdcentralen.

Jaha! Nämen okej. Tack så mycket. Då har jag alltså, efter tio minuters väntande i kö, fått information att den instans jag precis ringt inte fyller någon som helst funktion utan ändå hänvisar 100% till vårdcentralen. Jag undrar om de någonsin vågat avfärda ett samtal? Kanske om någon ringde in och sade ”Hej, jag har två fötter med fem tår på varje – ska det vara så?”. Kanske. Men förmodligen hade även den personen fått dubbelkolla med sin husläkare, annars hade vi fått läsa svarta rubriker dagen efter.

UPPTÄCKTE TVÅ FÖTTER
SJUKVÅRDEN AVFÄRDADE
”SKA SÄKERT VARA SÅ”
VISADE SIG VARA AIDS
FICK INGEN AMBULANS

Nästa gång skär jag av mig tummen och gräver ner den norr om gården. Till och med Krösa-Majas tips är bättre.

59 kommentarer

 1. de är inte alltid de sitter sjuksköterskor där

  sägs att hälften där bara e undersköterskor :/

  så ja bruka aldrig riktigt ta till mig de dom säger

  om dom säger nåt

 2. Inte för att jag är läkare, men jag har fått intrycket av att många saker är svåra att diagnosticera över telefon, och att då börja hitta på möjliga orsaker till alla hypokondriker som dagligen lär ringa är nog värre än att be de kolla upp det på VC där det faktiskt finns någon som fysiskt kan undersöka personen. Onödigt bittert. Sluta gnälla och låt bli att ringa dit istället.

   • conspiracy theoristz Svara

    Min gissning är för att det finns väldigt många människor som har noll koll/inget sunt förnuft. De människorna ringer och behöver vägledning. Du som hypokondriker kommer aldrig bli nöjd med svaret du får av sjukvårdsupplysningen förutom om du har en väldigt specifik fråga men då har du redan googlat upp en diagnos/relevant information?

    • Daniel Svara

     Nja, det stämmer, jag hade förmodligen inte litat till 100% på dem utan ändå kontaktat min läkare. Men det hade varit trevligt med en teori, eller någon sorts information som bevisar att de kan mänsklig anatomi. Faktum kvarstår att sjukvårdsupplysningen hänvisat samtliga av mina samtal dit (4 stycken genom åren) till vårdcentralen, utan någon som helst substans i informationen.

  • Daniel Svara

   Är du ivrig på utekvällen? Va? Är du? *petar på*

   Hittills… inte så bra. Skulle behöva en vecka ledigt för att ta itu med sånt här, speciellt eftersom man oftast mår sämre innan man mår bättre när man börjar med LCHF.

   Däremot har jag dragit ner på colan, och äter inte längre kebabtallrik flera gånger i veckan. Det mår jag klart bättre av, så det kanske blir ännu en vår för mig!

  • Lite ivrig på utekvällen ja..

   Men så gillar jag också att ha rätt!

   Du kommer inte må sämre i starten än du redan gör. Du har mitt ord.

   Varför skulle kroppen protestera mot något den vill ha?

   Kebaben är grym om du skippar friesen! Skit i pastan istället! Kväver jag dig?

   • Daniel Svara

    Eeeexcellent… *fladdrar förföriskt med ögonfransarna*

    Men om jag mår sämre då? Vad får jag då? Då måste jag ju få straffa dig i månens namn!

    Jag har ju ingen jättekoll på detta, men vad jag förstod så måste kroppen ställa om sig från att ta energi från kolhydrater till energi från fett, och då mår man dåligt tills omställningen är gjord. Eller?

    Nejdå, ännu känner jag mig inte kvävd, bara peppad. 😀

    • Säg du vad du vill ha vid en eventuell hälsokrasch. Kom ihåg att banken alltid vinner bara!

     Det stämmer ju att kroppen måste ställa om sig. Men att du skulle må dåligt av det stämmer inte. Du kanske känner dig lite tröttare, men i ditt fall så tror jag det är omöjligt att bli! Ät smör (inte margarin!)stekta grönsaker eller en fräsch sallad istället för pasta och ris. U kneed it. Pepp pepp!

 3. Hej Daniel. Jag håller verkligen med dig ang. sjukvårdsupplysningen. De få gånger jag har ringt p.g.a att jag har dåligt förtroende för dem , blir jag också hänvisad till vårdcentralen. Igår och idag har vi ringt eftersom vi är ute i skärgården och har då fått samma hänvisning .inga konkreta råd vad vi temporärt kan vidta. Att vi kan vända oss till vårdcentralen känner väl alla till. Jag reagerar också starkt att de man pratar med samtidigt sitter och skriver. Det bidrar ännu mer till att samtalet blir oseriöst eftersom man ofta får samma fråga flera gånger.

  Carin

 4. Hej Daniel,

  Jag ärnog född med bättre tur än dig, jag har domning i högersida kring örat. fick rekomendationen att åka in till SöS

  Tace care
  Kjell

 5. Allvarligt talat…är du sinnesslö?….Varför har du inte ringt till din vårdcentral? Är det så förbannat svårt?…Det finns närakuter och annat dylikt i överflöd. Varför ringa till dårarna på sjukvårdrådgivningen? Hur ska man kunna ställa diagnos på telefon….enda funktionen de har är att styra dårarna till rätt sorts sjukhus….VÅRDCENTRAL tar hand om allt….Herregud…ta ansvar för dina egna problem och ditt liv….

  • Daniel Svara

   Hörru min käre Lars. Är du medveten om att vårdcentralen bara har telefontider mellan 8-17?

 6. Hej,
  Sjukvårdsupplysningen har, enligt min uppfattning, för länge sedan spelat ut sin roll. Efter alla tidningsartiklar om felaktiga hänvisningar/råd aktar man sig för att vända sig till dem. Vem vill bli bemött av oengagerad personal när man känner sig sjuk? Så därför:
  Vill du ha vettiga svar av sjuksköterska ska du istället ringa 1177.

 7. Jag hade sjukligt ont i magen, och hade haft småont i några dagar. Till slut kunde jag inte stå eller gå eller prata så då ringde min dåvarande pojkvän sjukvårdsrådgivningen.

  De rekommenderade Alvedon och att jag skulle åka till jouren under morgondagen. Under natten eskalerade smärtorna och jag hade ett blödande magsår. Det är inte första gången jag ringer dit, och blir hänvisad vidare dagen efter. Klart att det inte är lätt att ställa diagnos via telefon, men det värsta jag vet är att inte bli tagen på allvar.

 8. 1177 ÄR sjukvårdsupplycningen Babsan, och de har alltid funkat bra för mig, men jag ringer förstås inte om jag tror jag måste ha avancerad akut hjälp, däremot tycker jag det är väldigt bra att kunna höra vad en sjuksköterska tycker om man har nåt problem som man inte vet hur akut det är. Bra mycket bättre än att googla eller fråga vänner.

  Just nu har jag fått vatten i örat när jag duschade. Flera internetsidor rekommenderar ”öronljus”, visst, de är redan förbjudna i Kanada o USA för att de bevisats sakna verkan. Det är helg och att ringa 1177 passar bra.

 9. Kristoffer Svara

  Jag ringde dem precis. Jätteduktig och saklig tjej. Förmodlingen undersköterska. Hon berättade vad jag skulle göra åt mina problem med mina leder och hur.. Till skillnad från läkaren som berättade att gud har skapat mig så och att det inte fanns så mycket att göra förutom att säga upp mig från mitt dåvarande jobb. Duktig kvacksalvare 😛 Synd för dig stackars Daniel som tror att du ska få diagnoser som har med nerver att göra över telefon. Sluta klaga och var nöjd med att det finns sådana här instanser.

 10. Spasmer i ögat. Vilket hälsoproblem. Att du inte åker till Österrike direkt för specialistvård!?

 11. Kan vara magnesiumbrist! köp i en kunnig hälsokostaffär (inte någon av kedjorna..). Du behöver nog en högre dos. Det är ett viktigt mineral som påverkar bla muskelspänningar. Troligen inget som sjukvården skulle rekommendera. Lycka till!

 12. Vadå om VC har öppet 8-17? Blev det AKUT helt plötsligt dina nervryckningar? Typiskt inbilska hypokondriska 80-talister. Vad fan är det med er? Har ni inget annat för er än att noja för olika inbillningssjukor? Sjukvårdsupplysningen är för AKUTA fall, inte nervryckning som pågått några veckor. Vänta tills nästa dag nästa gång, och ring VC. (Skakar på huvudet åt unga svenska, acka så sjuuuukt omanliga snubbar idag).

 13. HAHA oj va sjuk du var Daniel.
  Det är tur att sjukvårdsupplysningen finns. Fatta så många iq befriade människor som ringer dit och får vägledning genom att aa har du ont i huvudet DRICK vatten etc. Om de nu anser att man behöver ta kontakt med VC så får man väll göra det. De kan inte undersöka människor genom telefon…

  LITAR MAN INTE på sjukvårdsupplysningen får man röra på röven och ta sig till VC.

  SUCH A DRAMA QUEEN

  • Daniel Svara

   Måste man vara riktigt sjuk när man ringer dit? Nej. Man kan ställa frågor om det mesta som har med hälsan eller kroppen att göra.

 14. vårdcentralen e ju inte ett dugg bättre :\ va där me tösa hon har klåda i underlivet.. men nää läkaren kunde inget hitta.. men ja ser ju att det är rött. klådstillande fick man inte utskrivet heller WTF mest inkompetenta brudjävel som har titel doktor! minns inte namnet men dock vilken vårdcentral -.- man kan ju undra va som händer med vårdcentraler lika gärna man får ingen hjälp för fem öre. lite svårt å skriva ut klådstillande själv när man inte har recept eller tillåtelse att skriva ut skiten -.-. så jävla besviken på svenska vårdcentraler och jag är svensk. tyvärr. kanske skulle man vart invandrare så hade dom lyssnat? då hade man iaf kunnat säga är ni rasister! -.-. hmm ja fick just en ide..

  • Ala Bastra Svara

   Ptja….Du lyckas ju förvilla otroligt bra här genom att låtsas du inte bemästrar det skrivna ordet. Ingen skulle någonsin tro att svenska var ditt hemspråk; – så kör på den strategien! – Heja!

 15. 1. Det är väl ingen som tror att de kan hjälpa till med allt över telefon?

  2. Det hade varit bättre om det fanns fler läkare i det här landet (lösning: utbilda fler) och fler sjuksköterskor (lösning: ge dem en vettig lön) som kunde bemanna sjukvårdsupplysningen. Det är knappast deras fel att de har lite pengar.

  All heder till sjukvårdsupplysningen. Tycker inte alls att de förtjänar det du kastar på dem.

 16. Frank först Svara

  Håller med stefan där att inte kasta en tunna skit över sjukvårdsupplysningen på en gång… men.. Landet är stort, avstånd för ambulans ska vi inte tala om ens. Som Daniel så riktigt säger: man ska kunna ringa om all som har med hälsan att göra och få ett vettigt svar. Förresten, 112 har stora problem dom med så det så… kanske dags för ett uppryck inom hela svenska sjukvården?
  Frank.
  pst… varför måste man ange e-mail för att posta? innebär det här en massa spam nu eller?

 17. Jag fick precis kompetent hjälp av en sjuksköterska på 1177. Hon ställde frågor om min dotter tillstånd och gjorde en förmodlig diagnos på influensa samt talade om för mig när hon borde börja bli bättre och var jag skulle vända mig om hon inte blev det. Dessutom gav hon mig tips på hur jag effektivare kan stoppa näsblödningen.
  Det är ju klart lättare att få hjälp av sjukvårdsupplysningen med fysiska åkommor. Nervryckningar är ju lite som fibromyalgi, allt och inget samtidigt. Det sitter väl lite i huvudet…

 18. Jag har ofta frågor till dem. Är man inte nöjd med svaret man får, är det väll bara att ringa ett par gånger till. Ringde tre gånger om vad som stod på bipacksedeln till en medicin jag rekommenderas mot nervsmärta. Tredje gången fick jag ett svar som stämde. Till slut en som visste vad han talade om ang. mediciner som kommer från USA.

 19. Daniel vet inte vad han pratar om ät en grönsallad och stek en riktig biff och sedan kan du gå om grundskolan. det var väl ett fint råd?

 20. Varför vidarekopplar de inte nummret till närmaste vårdcentral? som alltid har telefonsvarare

 21. svenska sjuvården har kollapsat….har renfellth varit på akuten

 22. Dr Mersecks Svara

  Som en uppgift att kolla möjliga fel i kroppen så är det nästan hopplöst att veta varför det rycker i snorren när man ska handla. 1177 kan säga vägledande innehåll men är inga gudar och vet inte när du ska dö. . . .ellor ? 🙂

 23. Undersköterskan Svara

  Jag ringde sjukvårdsupplysningen för jag blivit ormbiten. Den jag pratade med bokade en tid på akuten för att jag inte skulle behöva vänta när jag kom dit. Ändå fick jag vänta i väntrummet tills jag tuppade av. Man körde ett ekg med anmärkningar. Läkaren sa att det inte var något att bry sig om och skrev ut BETNOVATLÖSNING (behandling mot skorv i hårfästet). Jag skickades hem. Efter några veckor med funderingar om jag lever efter jag somnat sökte jag igen hos vårdcentralen. Då var det riktigt illa och jag fick en rejäl dunderkur som hjälpte mig. I detta fallet var det Sjukvårdsupplysningen som var seriös.

 24. Hela vårdapparaten är djupt störd i Sverige. Överintelektuella idioter med låg känslomässig IQ som regelbundet kränker patienter som inte passar in i mallen. Det är lite tvärtom i många andra länder. Samma med svensk byrokrati generellt, omänskligt och känslokallt är det. Sverige är så fint men mkt är bara en yta av ett överintellekt som växt till på bekostnad av EQ. Inte i samklang. Tom psykologer har detta problem, även de försvarar ofta kategoriskt hela sin yrkeskår vid kritik vilket är overkligt. Och så kränker de patienter som behöver prata om sexuella saker för de är livrädda att säga ord som kuk & fitta.

 25. Marco karlsson Svara

  Axel ur led och 14 stygn fick jävligt bra hjälp!
  Klaga på svenska vården e lite som att klaga på skolmaten!

 26. Instämmer till 100%…såå otroligt inkompetenta!!!! Min systerson bröt benet för några dagar sedan….fick rådet av sjukvårdsupplysningen att eftersom han inte skrek sååå väldigt mycket och vi inte såg ngt sticka ut så vart det troligtvis inget, men att ge honom alvedon och ev ringa vårdcentralen på måndag (då detta en lördag)..Tog inte till oss deras råd, utan åkte in till akuten för att röntga, och mkt riktigt hade han brutit benet!! Är det avdankade sjuksköterskor som inte kan jobba längre i vården och som nu är bittra och egentligen inte vill ngt hellre än att inte jobba i en telefonväxel som sitter där eller??? Vart absolut sista gången även jag ringer sjukvårdsupplysningen!!!

  • hålla med dig ! jag haft ont i bröstkorgen och svimmat dem sagt att blodtrykfal sen visade sig att jag haft en mindre hjärtinfart som jag gott med i 2 veckor ! dem sagt när jag ringde den inte farligt

 27. sjukvård upplysningen bara slöseri på pengar ! en som sitta där och bara snacka . den hjälper inget . ring inte ditt den hjälper inget alls !

 28. Jag har ringt dom några gånger. Min fruga har gått läkarlinjen men jobbar inte inom sjukvården överhuvudtaget. Vill inte, men hon har ju väldigt bra kunskaper. Vilket är bra att ha i ryggen. Hur som helst så har jag fått väldigt kompetent hjälp som jag sett det. Även i samråd med min fru. Även svårare frågor har jag fått hjälp med. Men givetvis kan inte en som sitter i telefon göra något åt ett nervproblem. I och för sig kan dom ju be dig att skära ett snitt på en 10 mm eller så över det aktuella området. Det får nog nerven att lugna ner sig. Men knappast godkänt av Ivo. Nervproblem är oftast simpla eller väldigt komplicerade. Jag har en kompis som haft liknande problem i tungan i typ 25 år. Läkarna säger bara att det inte går att göra något. Det enda som dom gjort är att skriva ut medicin mot epilepsi vilket haft relativt god effekt men med bieffekten trötthet.

  • Epilepsi i tungan kan vara besvärligt när man har munnen full med grädde. I alla fall vispgrädde.

 29. Klockrent så går det till!
  Vågar inget och har dom inte gjort fel har dom gjort rätt!
  Typisk kvinnlig vårdlogik för det är bara kvinnliga sjuksköterskor jag stött på och tio minuter glöm det jag har suttit mycket längre.

 30. Besviken skattebetalare Svara

  Håller med. Dom är SÄMST. Vem som helst skulle ju kunna jobba där. Det enda man behöver säga till alla som ringer är: ” Åk till akuten om du är orolig”. Fan att vi ska betala skatt för den här skittjänsten. Hade en gång en fråga om ett visst penicillin och gick till svar att jag skulle använda Google. Idioter.

 31. När min son fick hjärnhinneflammation 2004 så rådde sjukvårdsupplysningen mig att avvakta för det var VÄLDIGT vanligt att tvååringar fick nackspärr. Efter fjärde samtalet då de sa samma sak trots att min son somnat på fel tid och inte gick att väcka, gick jag till akuten iallafall. Pga av sjukvårdsupplysningen, som i princip gjorde narr av mig för att jag ringde, så tog jag mig dock dit per fot o barnvagn istället för att ringa ambulans. När jag kom fram hade min son hunnit bli förlamad i benen och jag fick en utskällning för att inte ha gått tidigare. Om jag som sjukvårdsupplysningen tyckte, inte hade gått alls, hade jag troligen inte haft någon son idag. (Förlamningen släppte.)

  2010 ringde jag sjukvårdsupplysningen pga en handstor oval ring på benet efter en fästing. Eftersom den var ojämn kunde det enligt dem inte vara Borrelia, vilket är rent gallimattias.

  Efter åter 4 år, idag juli 2014, ringde jag sjukvårdsupplysningen igen, emedan jag behöver en doktor som kommer hem till mig. De hänvisade till vårdcentralen – som stängt sin mottagning, dessutom ringer jag ju för att min son INTE kan ta sig dit. De hänvisade till – vårdcentralen. De enda alternativ som finns i Sverige är ”var frisk nog att gå själv eller åk ambulans”. Väldigt stort glapp mellan dessa. Och hur bra är det egentligen för andra att gå till vårdcentralen med en mycket smittsam magsjuka?

  Den här konversationen är tyvärr fortfarande aktuell efter tre år.

 32. rolf lövgren Svara

  tycker det var en ovanligt dum frågeställning du kom med.

 33. Mikael Brovall Svara

  Sedan vi gick med i EU har allt totalt førendrats i Sverige och Sverige har førlorat sin status som ett av værldens bæsta land och att bli kallat ett ”LAND” och tyværr bara idioter vart du enn vænder dig med dina problem…FTW

 34. Chuck Wow Svara

  Seriöst? (läste kommentarerna här). Började Googla lite efter ett samtal till 1177. Fick besked på svarvaren att det är 37min väntetid och i infon kom det på SVENSKA att om man ville ha information på Arabiska eller Somaliska så ska man trycka 5 (tror jag det var). Har blivit fästingbiten och undrar bara om risken för TBE/Boleria här i söder och om det skulle hjälpa med vaccination efter bettet. Men vi får se när dom ringer tbx och vilken info jag får. Det som jag tyckte var lite ”spännande” var att om man ville ha tolk så blev man informerad på svenska… Men vad jag läst erfarenheterna från 1177 här så ska dom nog vara glada att dom intre tryckte 5’an.
  För att försvara dessa personer som svarar i telefonen måste ni förstå en princip. I Sverige gäller det att allt du säger kan och kommer användas mot dig…

 35. Charlie Theroux Svara

  Snacka om att ha svåra problem… Hela 10 min lång kö för att bli hänvisad till vårdcentralen som du skulle vänt dig till från första början. Jag skäms för din skull att du kände dig tvungen att blogga om lite ryckningar i ögonlocken medan folk dör i väntan på en ambulans som aldrig blivit utskickad!
  Btw, din jävla ögon spasm är förmodligen orsakad av stress, dålig sömn, eller vitaminbrist, och det hade du fått reda på genom en 10 sekunder lång Google sökning. Lär dig använda Internet på rätt sätt istället för att publicera skit medan du är i din menstruationscykel.

   • Charlie Theroux Svara

    Du vet dom dagar man knappt sovit något och bara mår skit? Då ställer jag mig framför spegeln på morgonen och tänker ”Jag är i alla fall inte Daniel Werner!!”, och mår genast mycket bättre. Så tack för det! , )

 36. Nátaly Jara Svara

  Okej. 2017 nu.. men jag tycker att du är en jäkla brat. ”Efter 10 mins väntetid” hur kan du ens vara seriös om detta. Du borde skämmas.
  Tänk på resten av världen och hur dom har det.
  Ers majestät kanske har aldrig tagit huvudet ur sitt eget arsle.

  Jag var riktigt sjuk nu. 3 veckor utan jobb, inlagd i 10 dagar.

  Sjukvårdsupplysningen är bäst om du är sjuk på riktigt.

Skriv ett par väl valda ord vettja!