• Emelie

  Ang din nya medicin. Var försiktig med "naturliga" örtextrakt. Växter innehåller aktiva ämnen och kan orsaka biverkningar såväl som "kemiskt" framställda ämnen. De kemiskt framställda ämnena är ju framtagna för att efterlikna egenskaper hos ämnen i växter, fast med skillnaden att man har pin-pointat exakt de effekter man vill ha. Att äta en växt gör ju att man får i sig alla ämnen, även de som kanske inte verkar positivt.

  Läser om iberogast på FASS och det verkar vara väldigt dåligt utforskat:

  4. EVENTUELLA BIVERKNINGAR

  Liksom alla läkemedel kan Iberogast orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.

  I enstaka fall har överkänslighetsreaktioner såsom hudutslag, hudklåda och andnöd rapporterats. Frekvensen är okänd. <—- Inte undersökts noga alls med andra ord.

  Gick in på företaget green medicine's hemsida och det ringer många varningsklockor. Bland annat så skriver de att de alltid använder sig av dubbelblindade, randomiserade, kliniska studier för att försäkra sig om att deras produkter ska vara så bra som möjligt, (något som man ju ska se som självklart!) men längst ner på hemsidan finns en disclaimer:

  * Traditionellt växtbaserat läkemedel att använda som adaptogen vid nedsatt prestationsförmåga, såsom trötthet och svaghetskänsla.

  Indikationen för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet och långvarig användning. <—- Det behöver inte innefatta kliniska studier.

  Försöker hitta kliniska studier på iberogast genom FASS, men hittar inget.

  Det enda som finns är en dåligt upplöst bild av en reklamposter med väldigt svävande text om vad medlet egentligen gör. Det lovar mest guld och gröna skogar. Finns referenser i vänster nederkant (väldigt svåra att läsa) och jag noterar att iaf två av dem är meta-analyser och inte direkta studier.
  http://www.greenmedicine.se/GM/Iberogast.html

  Nu har du ju redan köpt det och så, men om jag var du så skulle jag kolla närmre på de "kliniska" studier som de påstått sig göra. De verkar ju ha en kundtjänst och man kan lämna tillbaka en produkt om man inte är nöjd.

  Företaget kan ju bli lite bättre på att styrka sina påståenden och vi får hoppas att pengarna du lägger ut på deras produkt inte är bortkastade, eller rent av orsakar en allergisk reaktion.

  • Tack för infon! Jag tror dock att det är att det är i pessimistiskaste laget att tro att man kommer få en allergisk reaktion. Däremot kanske det inte hjälper ett dugg. Den som lever får se.

   Har kört det ett par dagar och märker väl varken från eller till. Jag har iaf inte fått någon anafylaktisk chock än. 😉

 • Emelie

  Alltså.. pengarna ska ju förhoppningsvis inte orsaka en allergisk reaktion heller, men jag menade såklart iberogast.

 • Emelie

  Jopp, jopp.. Kan ju vara så att det inte hjälper alls heller, men då kan du ju alltid rida på placeboeffekten. ^^

 • Fast nu är det ju så att såväl naturläkemedel, som växtbaserade läkemedel (såsom iberogast) och kemiska läkemedel måste genomgå vetenskapliga studier, säkerhetstester och ha en bevisad effekt för att ens få lanseras i Sverige under de namnen. Att iberogast är ett växtbaserat läkemedel betyder dessutom att det använts i mer än 10 år inom EU, och därmed är ganska så välbeprövat (även genomgått vetenskapliga studier, givetvis). Att det står som det gör på biverkningarna betyder troligtvis att enstaka personer rapporterat in dem, vilket gör tillverkaren skyldig att meddela det på bipacksedeln, men att de inte kunnat finna något samband i testgrupper, eller att underlaget av människor med biverkningar är way för litet.

  Så slurpa i dig de där dropparna du!

  • Oh I will, girlfriend! I'll slurp those drops real good!

 • Hej.

  Gogglade ordet iberogast och hamnade i din blogg.

  Hur känns det i din mage nu? Är det nån skillnad?

  Jag har provat det i 2 dagar men känner inget än..

  http://www.emma81.bloggplatsen.se